08
okt

0
Als eigenrisicodrager kun je een grote kostenbesparing realiseren

Als eigenrisicodrager kun je een grote kostenbesparing realiseren

Een uitzendbureau kan ervoor kiezen om zich te verzekeren voor de Ziektewet bij UWV of Eigenrisicodrager te worden. In dat laatste geval besteed je dit uit aan een private uitvoerder. Maar waar moet je precies op letten bij de selectie van een uitvoerder? Serge van Hees, als financieel adviseur verbonden aan Professionals in Flex, geeft een paar handige tips.

Meer Eigenrisicodragers

Eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet wint aan populariteit. Waren en in 2016 slechts 8.000 bedrijven Eigenrisicodrager, dit jaar zijn het er al 16.000. Serge van Hees heeft wel een verklaring hiervoor: “Bedrijven zien dat het minder risicovol is dan het klinkt en bedrijven, ook uitzendbureaus, krijgen door dat je hiermee je kostprijs flink kunt beïnvloeden.” Van Hees stelt zelfs dat Eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet ‘de enige echte overgebleven mogelijkheid is om kostenbesparing te realiseren’, aangezien de premies van de meeste kostprijsonderdelen door de overheid worden bepaald.

Bij de selectie van een uitvoerder moet je als uitzendbureau op drie zaken letten:

  1. Uitbesteden versus ‘zelf doen’

Wat besteed je uit en welke onderdelen kun je beter zelf doen? Van Hees: “Ik ga daarbij altijd uit van de organisatie – is het een kleiner uitzendbureau, dan zou ik eerder adviseren om te verzekeren omdat het risico anders te groot is. Maar als het uitzendbureau zelf veel re-integratiemogelijkheden kan bieden, dan zou ik bijvoorbeeld niet alles bij een uitvoerder leggen, maar het 2e spoor zelf doen.” Hij ziet die trend ook in de markt. “Vroeger besteden bedrijven alles uit, zowel 1e, 2e en 3e spoor, maar uitzendbureaus hebben vaak een veel beter netwerk dan die uitvoerders en zijn dus beter in staat om een andere, geschikte werkgever voor die re-integrerende medewerker te vinden. Dan kun je het 2e spoor als uitzendbureau dus beter samen doen.”

  1. Maak goede financiële afspraken

Waar het om gaat is dat je samen met je uitvoerder de kosten zoveel mogelijk onder controle moet krijgen. Dat vraagt van zowel het uitzendbureau als de uitvoerder inspanningsverplichtingen. Om ervoor te zorgen dat beide partijen zich optimaal inzetten, moet je goede financiële afspraken maken. Van Hees: “Je moet kijken welk deel vast vergoed wordt en voor welk deel je een incentive betaalt. Die incentive moet zijn gebaseerd op een reëel doel dat je met het eigenrisicodragerschap wilt halen.”

  1. Wat wordt het verzuimbeleid?

Een uitvoerder zal voor de laagste verzuimkosten gaan en zal daarom puur kijken naar het risicoprofiel. Een uitzendbureau heeft ook met andere aspecten te maken. Het is daarom belangrijk af te stemmen wat het verzuimbeleid wordt. Van Hees: “In de praktijk kan het voorkomen dat een uitvoerder adviseert om uitzendkrachten die vaker ziek zijn niet in te zetten, terwijl jij dat als uitzendbureau wel wil. Bijvoorbeeld omdat er schaarste is aan kandidaten met die kennis en ervaring, of omdat de opdrachtgever graag die kandidaat wil. Die tegengestelde belangen kunnen dan zelfs leiden tot een conflict met de uitvoerder. Dat moet je voorkomen door daar van tevoren goede afspraken over te maken.”

 

BIO Serge van Hees

Serge van Hees was negen jaar lang controller bij KPN en vervolgens tien jaar lang verschillende business control-funcites bij ManpowerGroup Nederland. Van de overstap naar de uitzendbranche heeft hij nooit spijt gehad. “Het was ‘een positieve overgang’. De uitzendbranche is heel ‘mensgericht’, pragmatisch, en kent een mentaliteit van direct aanpakken. Daar houd ik van.”
Sinds begin vorig jaar werkt Van Hees als finance consultant en wordt hij ook vanuit Professionals in Flex ingezet om uitzendbureaus te adviseren op financieel gebied. “Ik bekijk samen met uitzendbureaus hoe zij de wet- en regelgeving goed kunnen toepassen en tegelijkertijd bekijken we alle mogelijkheden om hun kostprijs omlaag te krijgen.” Dat is altijd maatwerk, legt Van Hees uit. “Het is altijd een afweging tussen de tijd en energie die je erin wilt steken en de slimme kostenbesparing die dat oplevert.”

Wil je meer weten of wil je een advies over eigenrisicodragen?
Neem dan even contact met ons op 023-8700113 of stuur een mail naar info@professionalsinflex.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

* indicates required