De flexbranche krijgt weer eens te maken met een hoop nieuwe wetgeving. Het houdt ook nooit op. Per 1 januari 2017 is de WGA-regeling aan de beurt. U kunt dan ook voor de WGA besluiten om eigenrisicodrager te worden. Eerder schreven wij al een artikel hoe u hier een genuanceerde afweging voor maakt. We vragen prominente spelers die actief zijn in de branche en expert zijn op het gebied van de uitvoering van ZW en WGA naar hun visie op de laatste ontwikkelingen.
Maudie Derks – Acture
“Zorg dat je bewust een keuze maakt tussen publiek en privaat verzekeren. Het financieel risico is te groot om het je zomaar te laten overkomen.”
“Het beeld was dat het WGA-flex risico niet te verzekeren is. Dat zou betekenen dat je geen keuze hebt en je gedwongen bij het UWV terechtkomt. Vanuit alle data die we als grote uitvoerder hebben, over risico’s, schade en instroom in de WGA, zijn we tot de conclusie gekomen dat het wel een calculeerbaar risico is. Zo hebben we samen met een verzekeraar een aanbod kunnen ontwikkelen voor flexondernemingen, zodat zij de keuze kunnen maken om eigenrisicodrager te worden.
Dat wil niet zeggen dat iedereen dat ook moet worden. Iedere organisatie heeft zijn eigen individuele schade en risico’s en moet bepalen of ERD interessant is. Hierbij is een belangrijke overweging dat je de bestaande lasten kunt achterlaten bij het UWV. Je hoeft de opgebouwde schade dan niet langer te financieren als je ERD wordt. Ook moet je kijken welke uitvoering je eraan wilt geven; hoe ga je medewerkers begeleiden en weer activeren. Dat bepaalt uiteindelijk je schade. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt en dat je het je niet laat overkomen. Daarvoor is het financiële belang te groot!”
Paul Nieland – Flexcom4
“Overstappen of niet, pak je eigen beleid aan en focus op de eerste twee jaar verzuim. Daar zit de grootste winst.”
“Als je de overstap maakt naar WGA-ERD, blijft je historie achter bij het UWV. Maar dat wil niet zeggen dat je premie automatisch omlaag gaat, want je risicoprofiel blijft gelijk. Iedere verzekeraar baseert deze immers mede op het verleden. De enige manier om je premie gunstiger te maken, is door er voor te zorgen dat je het risico op instroom verkleint. Kortom, door zelf actie te ondernemen. Te beginnen bij de eerste twee jaar verzuim. De grootste winst zit ‘m in de eerste twee jaar dat iemand ziek is. Dan moet je mensen weer mobiliseren, daarna wordt re-integratie een stuk lastiger.
Als je aan de ‘voorkant’ van het verzuimproces door goed beleid de schadelast kunt beperken, levert dat voordelen op voor de WGA- instroom. In die zin is het logisch om het helemaal naar je toe te trekken en eigenrisicodrager te worden, dan heb je alles zelf onder controle en heb je de meeste invloed op de re-integratie. Het is ingewikkelde materie, dus laat je voorlichten en denk goed na over het beleid dat je voert. Wij helpen graag.”
Jasper Coppes – Qare Flex
“Aanzienlijk verschil tussen eigenrisicodragerschap Ziektewet en WGA”
De afgelopen jaren hebben veel uitzendorganisaties geld bespaard op Ziektewet door over te stappen van het publieke bestel naar het private bestel. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het overstappen naar het private bestel voor de Ziektewet erg voordelig was en is. Allereerst bleven alle ziekmeldingen achter bij het UWV. Daardoor kon er met een schone lei worden gestart en was de besparing de eerste twee jaren fors. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat de actieve rol die Ziektewet-uitvoerders spelen het verzuim reduceert. Daarom is iedereen het erover eens dat de uitvoering van de Ziektewet in het private bestel beter is verzorgd dan de uitvoering bij het UWV.
De aanname dat overstappen vanuit het publieke bestel naar het private bestel voor de WGA eenzelfde voordeel zal opleveren gaat echter niet op. Ten eerste ontstaat er op korte termijn weer een financieel voordeel doordat de uitloop achterblijft bij het UWV, echter deze besparing is fictief want bij een overstap (terug naar het publieke bestel of naar een andere verzekeraar) keert deze schade terug. Ten tweede blijkt dat private partijen de WGA-schadelast niet beter reduceren dan het UWV. De afgelopen jaren zijn de WGA-premies in het private bestel fors toegenomen, mede door een slechte uitvoering.
Daarom adviseren wij uitzendorganisaties om eerst de focus te leggen op het terugdringen van verzuim en daarmee gepaard gaat het beperken van de instroom in de WGA. Pas als het verzuimproces in de eerste twee jaar goed is ingericht kan een afweging worden gemaakt ten aanzien van het eigenrisicodragerschap voor de WGA.