Ook 2014 wordt weer een spannend jaar voor uitzendondernemingen. Er komen genoeg kansen aan in een groeiende economie. U dient echter ook goed te letten op de veranderende wetgeving. Graag bieden wij u een eenvoudig overzicht over de Wet werk & zekerheid.

Wet werk & zekerheid

Eind 2013 is een uitgewerkt wetsvoorstel naar de tweede kamer verzonden. De wet borduurt voort op een sociaal akkoord tussen bonden en werkgevers van april in datzelfde jaar en de verwachting is dat deze wet volledig of voor het grootste deel wordt aangenomen. De eerste wijzigingen zijn dan mogelijk al van kracht vanaf juli 2014. Hieronder staan in grote lijnen de onderdelen van deze wet die van belang zijn voor de uitzendondernemingen, detacheerders en payroll-organisaties. Nota bene: het betreft hier voorgenomen wetgeving. Er is dus nog niet met honderd procent zekerheid te stellen dat dit doorgaat.

Periode met uitzendbeding

De periode waarin door uitzendonderneming het uitzendbeding mag worden toegepast blijft wettelijk 26 weken. Deze periode mag echter niet langer meer per cao onbeperkt worden opgerekt. Het maximum bedraagt voortaan 78 gewerkte weken.

Ketenregel

De ketenregel wordt aangepast. In de toekomst mogen werkgevers nog maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd op rij aanbieden gedurende maximaal twee jaar. Daarna is enkel een contract voor onbepaalde tijd mogelijk.  Indien er een onderbreking is geweest van minimaal zes maanden (reset-periode) dan mag de telling opnieuw beginnen. Er mag nog steeds per cao van deze regeling afgeweken worden, maar er zijn hier wel grenzen aan gesteld. Door een cao kan de flexibiliteit maximaal opgerekt worden tot maximaal zes arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar. De reset-periode van 6 maanden kan niet per cao worden aangepast.

Tijdelijke contracten

Een proeftijd bij tijdelijke contracten korter dan zes maanden wordt verboden. Ook is een concurrentiebeding in principe niet langer toegestaan bij tijdelijke contracten. Tot slot geldt er een wettelijke aanzegtermijn van één maand bij contracten die langer duren dan zes maanden. Bij ontbreken hiervan zal een extra maandloon moeten worden uitgekeerd.

Payrolling

Ontslag voor payroll-werknemers dient gelijkwaardig te zijn aan regels die voor de ‘eigen’ medewerkers van de inlener van toepassing zijn. De praktische uitwerking van deze bepaling is echter nog niet volledig helder.

Uitsluiting loondoorbetaling en oproepcontracten

De uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting blijft mogelijk voor de eerste 6 maanden van een dienstverband. Deze periode is echter in principe niet meer per cao te verlengen. Alleen in de uitzendcao’s blijft dit wél mogelijk.

Gevolgen voor uitzendcao’s

Voor bestaande cao’s geldt dat ze nog tot maximaal anderhalf jaar na invoering  van de wetgeving op basis van de oude wetgeving door kunnen lopen. Nieuwe cao’s zullen na de invoering van deze wet aan bovenstaande criteria moeten voldoen. Omdat de ABU-cao een looptijd heeft tot 2017 zullen er in 2014 waarschijnlijk geen cao-wijzigingen komen. Voor de NBBU is dit anders. De NBBU-cao loopt eind mei 2014 af en zal daarom in 2014 aangepast moeten worden aan de nieuwe wetgeving.

Patrick Hustinx, partner bij Professionals in Flex.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de Wet werk & zekerheid? En wat de gevolgen zijn van alle wijzigingen. Neem dan gerust contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs