De uitzendbranche heeft een belangrijke functie heeft in het bemiddelen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Het UWV stimuleert werkgevers dan ook om uitzendkrachten met een WIA-uitkering in dienst te nemen. Lees hieronder over vijf financiële voordelen voor het aannemen van een uitzendkracht met een WIA-uitkering met onze opmerkingen daarbij.
- Loonkostenvoordeel (LKV):
Het LKV geldt per 1 januari van dit jaar en vervangt de ‘oude’ premiekortingen. Deze vergoeding kan oplopen tot 6.000 euro per jaar voor maximaal drie jaar voor het aannemen van een uitzendkracht met een WIA-uitkering. (Voor een Wajong/WSW’er is dit maximaal 2.000 euro per jaar voor maximaal drie jaar). Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk, maar hieraan zitten wel wat haken en ogen. Zo moet een werkgever binnen drie maanden na indiensttreding het loonkostenvoordeel aangevraagd hebben. Gebeurt dat niet, dan vervalt het recht op het voordeel. En vergeet niet de ontvangst van de machtiging bij het UWV te checken, want het gebeurt wel eens dat poststukken niet aankomen waardoor de werkgever de LKV kan mislopen. - No-risk polis:
Als de uitzendkracht met een WIA-uitkering ziek wordt kan het uitzendbureau een Ziektewet-uitkering aanvragen. Deze regeling geldt voor de eerste vijf jaar nadat een uitzendkracht met een WIA-uitkering in dienst is gekomen. - Geen hogere WIA-premie:
Normaal gesproken moet een werkgever meer WIA-premie betalen als meer uitzendkrachten een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, maar dit hoeft niet als de uitzendkracht een WIA-uitkering ontvangt bij indiensttreding. Wat veel werkgevers vergeten is om na ontvangst van de beschikking met een overzicht van alle uitkeringen die aan de werkgever worden toegerekend te checken of zij niet teveel premie afdragen. Dit moet dan ook een standaard controle zijn in uw bedrijfsvoering. - Proefplaatsing uitzendkracht:
De uitzendkracht kan op proef bij een opdrachtgever twee maanden gaan werken met behoud van uitkering. Het uitzendbureau hoeft in deze periode zijn salaris niet te betalen. De uitzendkracht en het uitzendbureau moeten dit aanvragen bij het UWV en het UWV moet hiervoor wel toestemming verlenen. Let op: Na de twee maanden proefplaatsing mag niet ook nog een proeftijd worden gehanteerd. Ook moet het uitzendbureau (op papier) hebben verklaard dat zij de intentie hebben de uitzendkracht een contract voor minimaal zes maanden aan te bieden. - Vergoeding aanpassen werkplek:
Een uitzendbureau kan een vergoeding krijgen voor de kosten die zij maakt voor het aanpassen van de werkplek van een uitzendkracht met een WIA-uitkering. Dat kan variëren van een traplift tot een aangepaste bureaustoel.
Als werkgever kun je dit aanvragen bij het UWV. Voorwaarde voor het krijgen van de vergoeding is dat de uitzendkracht nog minstens zes maanden blijft werken.
Wat kan Subsidie Partner voor u betekenen?
Weet u zeker dat u niet teveel premies betaalt? Subsidie Partner heeft een dienstverlening waarbij u het gehele proces kunt outsourcen of waarbij wij kijken of er nog reparaties uit het verleden zijn te verrichten. Wilt u meer weten over de diensten van Subsidie Partner? Neem contact met ons op, 023-8700113 of klik hier.