De jaarwisseling is voor velen een moment van reflectie. Goede voornemens worden geformuleerd, oude gewoonten afgezworen. Inzet daarbij is vrijwel altijd: het vinden van een betere balans tussen werk en privé en het kwijtraken van het gevoel ‘geleefd te worden’. Mocht dit alles u wat soft in de oren klinken, bedenk dan dat het reduceren van stress niet alleen prettig is, maar ook veel geld oplevert.
Bespaar kosten, verminder stress!
Eén derde van het ziekteverzuim (en in de overheidssector zelfs de helft) wordt veroorzaakt door psychische klachten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat daaraan meestal een verstoorde balans tussen werk en privé ten grondslag ligt. Te veel stress bezorgt de betrokkene en zijn omgeving veel ellende, maar is dus ook een grote kostenpost. Een kostenpost die in toenemende mate wordt doorberekend aan werkgevers, die onder de nieuwe wetgeving immers langer en meer moeten betalen voor hun zieke werknemers. Ook de flexbranche is bepaald niet gevrijwaard van stress. Sterker nog, de werkdruk ligt er hoog, de economische crisis geeft veel onzekerheid en de verleiding om alsmaar door te gaan is groot. Momenten van echte ontspanning zijn, als je niet oppast, schaars. Gevolg is dat ook in onze tak van sport steeds meer mensen thuis komen te zitten met psychische problemen.
Geef een positieve draai aan de balans werk-privé
Zo gek zijn al die goede voornemens om een betere balans te vinden dus nog niet. Helaas is het gemiddelde goede voornemen geen lang leven beschoren. Wat je je onder de kerstboom of op dat zonnige strand stellig had voorgenomen, vervliegt al snel in de dagelijkse drukte. Om te voorkomen dat goede voornemens slechts holle frasen blijven, zul je een stap verder moeten gaan, en jezelf zo moeten sturen dat ze bezinken in je dagelijkse doen en laten. Het sleutelwoord om hierin te slagen en je leven daadwerkelijk een positieve draai te geven is zelfmanagement. Zelfmanagement leert je om negatief gedrag (zoals constant bereikbaar willen zijn, te veel dingen tegelijk willen doen en te weinig tijd nemen voor reflectie) daadwerkelijk te veranderen. Dat doe je door realistische keuzes te maken en realistische doelen te stellen die je SMART formuleert. Zelfmanagement maakt ook dat je de ruis in je hoofd kunt loslaten (moeten er nog boodschappen komen, wanneer belt die klant nou terug, hoe staat de economie er volgend jaar bij?). Al die ruis blokkeert je denkruimte en is funest voor je creativiteit, je werkplezier en je persoonlijke effectiviteit. Zelfmanagement geeft je de grip op je leven terug en leert je om alleen energie te steken in zaken waarop je op dat moment werkelijk invloed hebt.
Goed voorbeeld doet volgen
Wanneer je als leidinggevende in de flexbranche leert om je grenzen te bewaken en realistische keuzes te maken, krijg je daarmee de tools in handen om je medewerkers te stimuleren hetzelfde te doen. Immers, goed voorbeeld doet volgen. Zelfmanagement, het woord zegt het al, moet iedereen zelf doen. Dat kan echter alleen als aan bepaalde randvoorwaarden wordt voldaan. Een werkgever die onduidelijke en conflicterende signalen geeft aan zijn medewerkers, kan niet tegelijkertijd verwachten dat zij hun eigen grenzen goed in acht nemen. Soms zullen, om goed zelfmanagement te faciliteren, bepaalde spelregels binnen een organisatie moeten veranderen. Zo hebben in de Verenigde Staten en Japan onlangs enkele grote bedrijven het drastische besluit genomen om de emailserver een uur na werktijd af te sluiten. Daarmee wordt een krachtig signaal afgegeven dat vrije tijd en ontspanning ook waardevol zijn, niet alleen voor de individuele werknemers, maar uiteindelijk ook voor het bedrijf als geheel.
Zelfmanagement betekent dus:
- Realistische doelen stellen en je daar aan houden;
- Je energie richten op datgene waarop je op dat moment daadwerkelijk grip hebt;
- Randvoorwaarden creëren waardoor je je eigen grenzen kunt bewaken en anderen kunt stimuleren hetzelfde te doen;
- Intrinsiek gemotiveerd ruimte geven aan meer plezier, concentratie en rust in je leven.
Esther van Nierop, partner bij Professionals in Flex
Training zelfmanagement bij Professionals in Flex
Voel je, na het lezen van dit artikel, de behoefte om de verschillende aspecten van je leven meer in evenwicht te brengen, dan is de training Zelfmanagement wellicht iets voor jou. De training wordt gegeven door ervaren deskundigen met veel inzicht in de flexbranche en duurt twee dagen. Tussen de twee trainingsdagen ligt een aantal weken waarin je online support krijgt en persoonlijke coaching. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Esther van Nierop, via 023-8700113. Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.