24
sep

0
Zeven gouden tips voor starters

Zeven gouden tips voor starters

De uitzendbranche beleeft mooie tijden. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt ook voor uitzenders steeds beter merkbaar is, zijn de groeicijfers nog steeds mooi. Jaarlijks starten er dan ook honderden ondernemers in de flexbranche. Vooral gespecialiseerde ondernemingen gaat het erg voor de wind. Wat zijn nu belangrijke succesfactoren voor het starten van een flexonderneming?

Allereerst praktisch:  een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende om uw bedrijf te starten. Let wel op dat u zich registreert met de juiste ‘SBI-code’ die van toepassing is voor uitzendondernemingen. Als u uitzendactiviteiten verricht en u bent níet als zodanig geregistreerd, dan kan dat u en uw opdrachtgevers een stevige boete opleveren… Maar dan? Hier een lijst van tips uit onze praktijk:

 • Begin met het opstellen van een goed businessplan
  Het opstellen van een businessplan helpt om de verwachtingen reëel te maken, en vooral ook om focus te houden op de voorgenomen doelstellingen. Ook helpt het bij het maken van belangrijke keuzes voor bijvoorbeeld software en marketing, en de inrichting van de organisatie.
 • NEN is een must, lidmaatschap van een branchevereniging een pré
  Strikt gesproken is een SNA-certificering niet verplicht. Het is ondertussen echter dé standaard in de branche en veel inleners stellen dit ook als een vereiste. Hoewel er door allerlei instanties hard aan gewerkt wordt om frauduleuze ondernemingen te bestrijden is het met name in bepaalde sectoren belangrijk om u te onderscheiden van deze ondernemingen. Het lidmaatschap van een branchevereniging als ABU of NBBU kan u daarbij helpen.
 • Maak een bewuste keuze welke CAO je wilt volgen, ABU of NBBU?
  Hoewel de cao’s van ABU en NBBU erg veel op elkaar lijken zijn er toch wel enkele wezenlijke verschillen, met name voor specifieke doelgroepen. Neem beide cao’s goed door en maak een bewuste keuze welke cao het beste bij uw bedrijf past. Indien u de NBBU cao prefereert, dient u lid te worden bij deze branche-organisatie. Indien u zich niet bij de NBBU aansluit, valt uw onderneming automatisch onder de ABU-cao, de algemeen verbindend verklaarde Uitzend-cao. Dit geldt ook als u niet lid wordt van de ABU.
 • Zorg voor echte uitzendsoftware of besteed uw backoffice uit
  Maar al te vaak denken startende ondernemers met een standaard salarisadministratiepakketje en een ‘excel-lijstje’ te kunnen beginnen. Doe dit vooral niet! Er is een zeer divers aanbod van gespecialiseerde uitzendsoftware voor uiteenlopende prijzen. Het vele onnodige handmatige werk en de risico’s op fouten(bijvoorbeeld de fasetelling) wegen niet op tegen de mogelijke besparing. Een andere, wellicht de makkelijkste, optie is om de hele backoffice simpelweg uit te besteden. Op www.flexdirectory.nl vindt u meerdere dienstverleners die dit kunnen doen.
 • Zeker voor (snelgroeiende) starters: zorg voor een gedegen liquiditeitsmanagement!
  Dé valkuil voor menig succesvolle onderneming is goed liquiditeitsmanagement. De lonen van de flexkrachten worden in praktijk veelal betaald, ver voordat u een betaling van de opdrachtgever op uw rekening heeft staan.
 • Kennis is key
  Juist in de flexbranche is kennis van zaken van groot belang. De wet- en regelgeving is complex en continu aan verandering onderhevig. Het risico van niet voldoen aan de regelgeving ligt op de loer, met grote kans op naheffingen en boetes. Zorg dat u een basiskennis opbouwt van sociale zekerheid en dat u de CAO echt begrijpt. Een goed begrip van uw kostprijscalculatie stelt u in staat uw kosten te optimaliseren en uw marge te vergroten. Met de juiste kennis doet u beter en slimmer zaken dan uw concurrent.
 • Durf te kiezen!
  Durf te kiezen voor een specialisme of vakgebied. Juist bij de specialistische uitzendbureau’s zien we dat ze het bij inleners kunnen winnen van grote uitzenders, omdat ze net dat beetje extra vakkennis of branchekennis hebben en een betere gesprekspartner zijn voor de klant. Zeker nu arbeid zo schaars is, maakt dit vaak het verschil.
  Meer informatie?

  Heeft u na het lezen, behoefte aan meer informatie uit de eerste hand, dan kunt u zich aanmelden voor het seminar voor starters:   http://ondernemeninflex.nl/seminar-voor-starters/

  Uiteraard kunt u ons ook even bellen 023-8700113 of stel uw vraag via onderstaand formulier.

   Uw naam (verplicht)

   Uw email (verplicht)

   Onderwerp

   Uw bericht

  Ontvang onze nieuwsbrief

  * indicates required