07
dec

0
Kostprijs 2016

Kostprijs 2016

Inmiddels zijn de meeste premies bekend voor het opstellen van de kostprijs 2016. Sommige werkgevers zijn nog in afwachting van de beschikking voor de Werkhervattingskas (WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex). Daarnaast dient de franchise voor het StiPP Pluspensioen nog definitief te worden vastgesteld. De voorlopig afgegeven franchise is € 6,24 per uur. Een aantal ontwikkelingen en wijzigingen ten opzichte van vorige jaren is opvallend.

Een van de ontwikkelingen die in het oog springt, is dat de sectorpremies over het algemeen dalen. Sector 52 geeft een ander beeld met een aanzienlijke stijging in de risicogroepen IIA (uitzenden met uitzendbeding technisch/overig) en IB en IIB (uitzenden zonder uitzendbeding). Bijzonder is dat voor de eerste keer de risicogroep IA (uitzenden met uitzendbeding administratief/medisch) een lagere premie heeft dan uitzenden met uitzendbeding.

Transitievergoeding

Nieuw ten opzichte van vorige jaren is het opnemen van een voorziening van een transitievergoeding. Er zijn diverse handvatten om een voorziening op te nemen. Lastig is echter vooraf te bepalen of het recht op een transitievergoeding ontstaat voordat het dienstverband eindigt. Het is te overwegen om per klant te bepalen hoe het recht op een transitievergoeding verwerkt kan worden in de kostprijs.

Wat zijn de wijzigingen in de kostprijs van 2016 die tot nu toe bekend zijn?

 

Cao-reserveringen en premies
Doordat in 2016 minder feestdagen op een doordeweekse dag vallen dan in 2015 daalt de reservering voor feestdagen van 3,04% naar 2,60%. Het aantal werkbare dagen stijgt naar 231 in 2016 ten opzichte van 230 in 2015. De reservering voor vakantiedagen daalt daardoor van 10,43% naar 10,39%.

Op het gebied van pensioen, met uitzondering van de gebruikelijke aanpassing van de franchise, worden geen wijzigingen verwacht. De werkelijke kosten van het StiPP pensioen zijn afhankelijk van het aantal uitzendkrachten dat voldoet aan de referte-eisen en de hoogte van het loon na aftrek van de franchise (StiPP Plusregeling).

De verzekeringspremie voor de aanvullende Ziektewet vertoont tevens een lichte daling. Het is uiteraard mogelijk om dit deel van de ZW zelf uit te betalen danwel dat dit onderdeel uitmaakt van de verzekering voor het eigenrisicodragerschap van de ZW.

Voor de overige cao-gerelateerde kosten, zoals scholing en SFU, zijn geen wijzigingen voorzien.

In geval u niet het uitzendbeding toepast, is het raadzaam ook een reservering op te nemen voor ziektedagen en leegloop. Met de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid kan tevens een voorziening worden opgenomen in de kostprijs voor de transitievergoeding. De voorziening kan worden bepaald voor de uitzendkrachten die thans nog in dienst zijn, maar ook los voor nieuwe instroom. Het percentage dient u zelf te bepalen.

Premies werknemersverzekeringen
Per saldo stijgen de premies in sectorfonds 52 terwijl nagenoeg alle andere sectorpremies in de overige sectoren dalen. Opvallend is verder dat de premie voor uitzenden met uitzendbeding in administratief/medisch lager is in 2016 dan uitzenden zonder uitzendbeding.

Voorts stijgt de Awf (WW)-premie van 2,07% in 2015 naar 2,44% in 2016. Daarnaast stijgt ook de Aof premie (Wia Basispremie) met 0,63% naar 5,88% in 2016 ten opzichte van 5,25% in 2015. Hier staat een lichte daling tegenover van de werkgeversheffing voor de ZVW. Deze werkgeversheffing daalt naar 6,75% in 2016 van 6,95% in 2015.

De werkhervattingskas bestaat uit premies die individueel worden berekend per onderneming. Voor de BV Nederland heeft het UWV vastgesteld dat de premie WGA-vast licht daalt in 2016, de WGA-flex gelijk blijft en dat de ZW-flex premie stabiel blijft. Welke premie voor u gaat gelden in 2016 hangt af van de sector waarin uw onderneming is ingedeeld en de schadelast die is toe te rekenen aan de ZW- en WGA-lasten.

Indirecte kosten en overige werkgeverslasten
Het is niet ongebruikelijk om overhead kosten van de organisatie terug te brengen naar een kostprijs per uur zodat dit meegenomen kan worden bij het vaststellen van de kostprijs. Dit zal op ondernemingsniveau moeten worden bepaald.

Inzicht in uw kostprijs

Het opstellen van de kostprijs verschilt per onderneming. Professionals in Flex heeft ruime ervaring met het opstellen van een gedetailleerde kostprijsberekening waarbij rekening wordt gehouden met de individuele beschikkingen die van toepassing zijn op uw onderneming en waarbij rekening wordt gehouden met de samenstelling van uw populatie uitzendkrachten. Tevens biedt Professionals in Flex u ondersteuning bij het kwantificeren van overheadkosten en het berekenen van verzuimrisico’s en leeglooprisico’s.

Heeft u interesse om uw kostprijs voor 2016 goed inzichtelijk te maken? Vraag dan het handige kostprijsoverzicht 2016 aan via onderstaand contactformulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Geen reacties

    Reageer

    Ontvang onze nieuwsbrief

    * indicates required