Loonkostensubsidies

Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een extra stimulans nodig om werkgevers te activeren hen in dienst te nemen. Overheden hebben daarom verschillende instrumenten in het leven geroepen om deze ‘doelgroepers’ interessant te maken voor werkgevers. Ze zijn er in diverse vormen en benamingen: Premiekortingen, mobiliteitsbonus, proefplaatsingen, loondispensatie,  etc. Jaarlijks stellen Rijk, provincies, gemeenten en UWV hiervoor honderden miljoenen beschikbaar. Maar wat doet de uitzendbranche hier eigenlijk mee?

Subsidieregelingen voor de Flexbranche

Uitzend- en detacheringsorganisaties zijn bij uitstek de bedrijven die een rol kunnen spelen bij de opstap naar werk. Gelukkig wordt dit steeds meer erkend door de diverse betrokken instanties.  Met name de landelijke premiekortingen zijn zonder problemen toepasbaar voor uitzendondernemingen. Op gemeentelijk niveau is er nog wel eens wat lobby-werk nodig om ook uitzenders in aanmerking te laten komen voor diverse regelingen, maar ook hier zien we dat gemeenten hier steeds meer open voor staan.

Kansen voor uitzenders

Uit onderzoek van Professionals in Flex blijkt dat de uitzendsector ver achter blijft bij het gebruik van deze regelingen. Dit terwijl we juist een bovengemiddelde aanspraak zouden kunnen maken. Dat is overigens ook wel verklaarbaar. Uitzendbureaus zijn ingericht op de kwaliteit van de match tussen vacature en kandidaat, snelle doorloop en hoog volume en dat laat zich moeilijk rijmen met het soms bureaucratische formulierenwerk. Hierdoor haken veel bedrijven af, of beperkt men zich tot de ‘makkelijke’ gevallen. Soms zijn de mogelijkheden wel bekend, maar blijft een goede waterdichte implementatie achterwege. Dat is jammer om twee redenen. Uiteraard ten eerste omdat u een besparingskans laat liggen. Maar het is óók jammer omdat kennis over het aantal doelgroepers dat u bemiddelt, inzichtelijk maakt welke belangrijke maatschappelijke rol u op de arbeidsmarkt speelt. Bij aanbestedingsprocedures wordt hier steeds vaker naar gevraagd. Ook hier liggen dus kansen!

Dus…

De oproep is helder. Het gebruik maken van de beschikbare regelingen is dermate interessant dat dit voldoende aandacht verdient. De mensen uit deze doelgroepen krijgen een streepje voor op de arbeidsmarkt en de onderneming krijgt hiervoor een aanzienlijke verlaging van de loonkosten. Dat is voor alle partijen aantrekkelijk. Doen dus. Het is overigens raadzaam om hier niet te lang mee te wachten. Per 1 januari verdwijnen er regelingen en als u er niet voor 1 januari aanspraak maakt, mist u voor deze gevallen de boot.

Dit artikel is geschreven door Patrick Hustinx, partner bij Professionals in Flex

Wat kan Professionals in Flex voor u betekenen?

Professionals in Flex heeft een gespecialiseerde dochteronderneming Subsidie Partner. Deze organisatie verricht op basis van no-cure-no-pay een scan van uw database, vergelijkt het met de eigen benchmarks en kan op korte termijn aangeven of er een besparingspotentieel is. Subsidie Partner is uniek als specialist in de flexbranche en kiest een totaal andere benadering dan de reguliere ‘hit and go’ werkwijze. Naast de reparatie van achterstallige subsidies, biedt Subsidie Partner namelijk ook een borging in de organisatie en een unieke (optionele) eigen softwareoplossing die naadloos wordt aangesloten op de systemen en de bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Aan de achterkant van dit systeem zorgt Subsidie Partner ervoor dat voortdurend de laatste regelingen en wetgeving worden bijgewerkt.

Meer weten?

Neem contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs