Minister Kamp wil dat uitzendbureaus in de toekomst twee weken het loon doorbetalen van zieke uitzendkrachten. Een vreemde regeling met hoge administratieve lasten, maar daar zijn er meer van in de flexbranche. Belangrijker is misschien nog wel de impact op het eigenrisicodragen. Betekent dit het einde van het UWV?
ABU-directeur Aart van der Gaag van de ABU noemde het eerder al een ‘knettergekke’ oplossing. Begrijpelijk, want de consequenties voor twee weken loondoorbetaling van uitzendkrachten zijn groot. Waar eerst een werknemer bij ziekte werd aangesproken door enkel het UWV, zal nu eerst het uitzendbureau óf de verzekeraar de eerste twee weken de uitkeringshoogte bepalen, vervolgens het verzuimbeleid uitvoeren én vervolgens het hele dossier weer overdragen aan het UWV. Het verzuim zal niet door verbeteren door zo’n opgeknipte uitvoering, maar de kosten zullen er wel van stijgen. Daarnaast is het nog zeer de vraag wat deze regeling betekent voor de kortdurende baantjes die nu voor veel inleners een oplossing zijn. Iemand voor 2 dagen uitzenden en dan met een beetje pech 2 weken ziekte doorbetalen, wie heeft daar nog zin in?
Administratief is het inderdaad een idiote regeling. Maar daar zijn er meer van in de branche. De branche heeft ooit bedacht om een zieke uitzendkrachten een aanvulling te geven op de ziektewet. De uitvoeringsconsequenties en kosten daarvan zijn zacht gezegd ook twijfelachtig. Maar een ander effect kan veel serieuzere consequenties hebben. Immers: als twee weken loondoorbetaling verplicht wordt gesteld, kunnen de hoge uitvoeringskosten voor veel ondernemingen wel eens de spreekwoordelijke druppel betekenen voor de overstap naar het eigenrisicodragen. En als veel bedrijven uitstappen, wordt het voor de achterblijvers (die opdraaien voor de kosten van het achterblijvende bestand zieken bij de UWV) steeds duurder om achter te blijven. Een vicieuze cirkel wordt daar mee in werking gesteld. De consequentie? Dat er geen uitzender meer bij UWV blijft. En wat dat betekent voor het UWV laat zich raden…
Patrick Hustinx, partner