Vanaf 1 januari 2015 bent u als uitzendondernemer verplicht om vanaf dag één de inlenersbeloning toe te passen. U doet er verstandig aan zich deze materie goed eigen te maken. In de praktijk blijkt dat de inlenersbeloning vaak onjuist wordt toegepast, wat u op hoge naheffingen kan komen te staan. Aan de andere kant blijkt in de adviespraktijk van Professionals in Flex dat uitzenders met een beter toegepaste inlenersbeloning vaak ook geld kunt bespáren.

Inlenersbeloning direct verplicht toepassen

Tijdens de laatste onderhandelingen over de ABU-CAO is een wijziging afgesproken met betrekking tot de toepassing van de inlenersbeloning. Deze wijziging is algemeen verbindend verklaard met ingang van 1 januari 2015. De wijziging houdt in dat de afwijkingsregel waarvan tot nu toe sprake was voor niet-NBBU-leden, komt te vervallen. Dat betekent dat voor alle uitzendondernemers,  de uitzendkrachten in de meeste gevallen vanaf de eerste dag (in plaats van na de 26e week) onder de inlenersbeloning vallen. Uw uitzendkrachten hebben dan recht op dezelfde beloning als de werknemers die in vaste dienst zijn bij de inlener. ‘Gelijk werk, gelijk loon’ is het principe dat hieraan ten grondslag ligt en dat door zowel Nederlandse als Europese wet- en regelgeving wordt opgelegd. Slechts voor enkele specifieke groepen wordt het ABU- loongebouw gehandhaafd.

Het belang van een goed toegepaste inlenersbeloning

De SNCU, die toezicht houdt op de naleving van CAO-afspraken, controleert ook op de juiste toepassing van de inlenersbeloning. Helaas blijkt dat geen overbodige luxe. In 432 van de 455 onderzoeken die in 2012 werden gedaan, bleek de CAO niet juist te zijn toegepast. Dat leidde tot een totale benadeling van uitzendkrachten van 7.450.000 euro, per onderzoek dus gemiddeld maar liefst 17.000 euro. Niet verwonderlijk dat 31 procent van de uitzendbureaus na een onderzoek door de SNCU uit de markt verdwijnt… Wanneer u één en ander niet goed heeft geregeld, kan de schade namelijk aan u als uitzendondernemer worden toegekend, met alle financiële gevolgen van dien.

Fouten die vaak gemaakt worden met betrekking tot de inlenersbeloning zijn: het niet toepassen van het juiste uurloon, het nalaten van het goed of volledig vastleggen van de betreffende functie en functiegroep, het niet doorvoeren van loonsverhogingen en periodieken en het onjuist toepassen van overwerk- en toeslagpercentages.

Hoe past u als uitzender de inlenersbeloning verantwoord toe?

Veel uitzendondernemers worstelen met de vraag hoe zij de invoering van de verplichte inlenersbeloning in goede banen kunnen leiden. Zeker wanneer zij in verschillende branches actief zijn, is het een lastige opgave om elke CAO grondig te kennen. Belangrijk is dat u met de inlener duidelijke afspraken maakt. Dat begint al in het voortraject: stem met behulp van een intakeformulier met de inlener af om welke functie(s) het gaat en welk loon daar bij hoort en start op basis van die informatie het wervingstraject. Zorg dat u in uw algemene voorwaarden een bepaling opneemt waarin staat dat de aansprakelijkheid voor de gevolgen van onjuist verstrekte informatie door de inlener, bij die inlener komt te liggen. En leg alle correspondentie met de inlener goed vast, zodat u bij een eventuele controle kunt aantonen aan de hand van welke informatie u tot de beloning van uw uitzendkracht bent gekomen.

Dit alles betekent dat uw intercedenten in toenemende mate de positie van arbeidsmarktspecialist zullen innemen. Zij dienen daarin goed getraind te worden.

Inlenersbeloning kan gunstig uitpakken

Tot slot een positief geluid: hoewel veel uitzendondernemers ervan uitgaan dat de inlenersbeloning ongunstig voor hen is, blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval te  zijn.

Bovendien is nog veel winst te behalen in de juiste toepassing van de inlenersbeloning. In veel gevallen snijdt de werkgever door een onjuiste toepassing namelijk eerder zichzelf in de vingers dan zijn werknemers. Zo bleek tijdens een onlangs uitgevoerde herberekening bij een uitzendonderneming dat het betreffende bedrijf in 33 procent van de gevallen te weinig  loon had betaald aan uitzendkrachten, en in maar liefst 67 procent van de gevallen te veel. Wat u te weinig heeft betaald, dient u achteraf terug te betalen, maar van wat u te veel heeft betaald, ziet u nooit meer iets terug. U kunt dus wel nagaan dat een juiste toepassing van de inlenersbeloning van groot belang is.

Tips voor een juiste toepassing van de inlenersbeloning
  • Communiceer vooraf duidelijk met de inlener over de betreffende functie(s) en de bijbehorende beloning conform de elementen van de inlenersbeloning;
  • Leg de beloningsmethodieken conform de elementen van de inlenersbeloning vast op papier;
  • Neem in uw algemene voorwaarden een bepaling op waarin de aansprakelijkheid voor onjuiste of niet volledige verstrekte informatie aangaande de inlenersbeloning wordt verlegd naar de inlener;
  • Ga regelmatig op bezoek bij de inlener om te informeren naar eventuele wijzigingen aangaande de inlenersbeloning en leg ook deze vast;
  • Zorg voor voldoende (bij)scholing van uw intercedenten;
  • Laat een nulmeting uitvoeren om te bepalen hoe uw bedrijf op dit moment scoort wat betreft de toepassing van de inlenersbeloning.

U doet er in ieder geval goed aan u volledig en tijdig te verdiepen in welke impact de inlenersbeloning van de diverse inleners op uw bedrijfsvoering kan hebben.

Anouk Middeljans, CAO Expert bij Professionals in Flex

Wat kan Professionals in Flex voor u betekenen?

Professionals in Flex biedt de volgende ondersteuning op het gebied van de inlenersbeloning:

Neem voor meer informatie over onze dienstverlening rondom de Inlenersbeloning contact met ons op via 023-8700113. Of vul direct onderstaand contactformulier in, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs