Hoe gaat de flexmarkt er in 2019 uitzien? We vroegen Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt magazine, om hier zijn visie op te geven.
“Eerst naar beneden…
Sinds eind 2017 groeit het aantal werknemers met een vast contract sneller dan het aantal flexwerkers. Dat is bijzonder, want dat is deze eeuw nog niet eerder gebeurd. De explosie van de flexschil die we deze eeuw hebben gezien – de flexplosie – van 22% van de werkenden naar 35% van de werkenden, lijkt bedaard. Nu een kwart van de werkgevers niet kan profiteren van de groeimogelijkheden omdat ze hun vacatures niet vervuld krijgen, geven ze eindelijk meer vaste contracten. In het laatste kwartaal van 2018 is, na vijf jaren van in totaal zo’n 43% marktgroei, is volgens de ABU MarktMonitor de uitzendmarkt tot stilstand gekomen. En zelfs al lichtjes rood gekleurd.
Ook in Duitsland, België en Frankrijk is de flexmarkt inmiddels tot stilstand gekomen. We weten dat de ABU MarktMonitor, waar onder andere een aantal vroeg-cyclische flexbureaus aan deelneemt, voorloopt op de ontwikkeling van de totale flexmarkt. Dit is de derde keer in twintig jaar dat we zien wat we nu zien. Daardoor weten we wat nu waarschijnlijk het vervolg is: de gemiddelde uurtarieven voor uitzendkrachten en gedetacheerden gaan – door schaarste gedreven – omhoog, het aantal uren gaat in steeds meer delen van de flexmarkt stagneren, en in de tweede helft van 2019 zal er in termen van uren krimp in de volle breedte op gang komen. Vanwege de hogere tarieven gaat de totale omzet waarschijnlijk pas in 2020 afnemen.
… en dan afslaan
De economie is dan intussen gestagneerd of in een milde recessie – think 2002-2003 – terechtgekomen. De werkgelegenheid groeit dan niet meer en gaat zelfs licht afnemen. De werkloosheid stijgt daarom weer enigszins, wat de krapte op de arbeidsmarkt weer even oplost. Maar als de economie in de loop van 2021 dan weer begint op te krabbelen, ligt de wereld er toch wel fundamenteel anders bij. De vergrijzing is dan op topsnelheid gekomen, en voor het eerst sinds het einde van de Gouden Eeuw – jazeker, rond 1670, dus dan een feestelijke 350 jaar geleden – gaat de beroepsbevolking krimpen. Online werkplatforms zijn gemeengoed geworden. Alle High Tech van de 4e Industriële Revolutie gaat meer ‘echt mensenwerk’ vervangen. De beste liplezers worden nu al afgetroefd door een camera met artificiële intelligentie (AI); HR startup HireVue kan het werk van recruiters met behulp van een camera met AI nu al met driekwart reduceren. Een derde van de administratief medewerkers is de afgelopen 10 jaar al uit de backoffices verdreven door software. En dan krijgen we behoefte aan data scientists, AI-trainers en AI-ethici, en aan werkgeluksdeskundigen. Aan groene bouwvakkers: technici die schone energie in onze huizen, fabrieken en kantoren kunnen aanleggen. Aan nano-technici en bio-technici, die nieuwe nieren kunnen kweken en neuzen en knieschijven kunnen 3d-printen. En dergelijke.
Uit onderzoek van Bain Consultancy blijkt dat 65% van iedereen die nu een opleiding volgt, in een beroep terecht zal komen dat nu nog niet bestaat. Werk verdwijnt, werk verandert, werk verschijnt.
Zoveel is duidelijk: 2019 wordt uitdagend, en tegelijk de afslag naar een nieuwe toekomst.
Wilt u meer weten of heeft u een vraag?
Neem dan even contact met ons op 023-8700113 of stuur een mail naar info@professionalsinflex.nl