Sinds de economie aantrekt, nemen bedrijfsinvesteringen weer toe. Bedrijven nemen meer (flex)personeel aan, maar kijken ook steeds vaker naar het automatiseren en robotiseren van bedrijfsprocessen. The machines are coming. Pakken robots onze banen af? Wat betekent dit voor flexwerkers? En, welke kansen biedt dit voor flexondernemers? Bart Verlegh zet het voor u uiteen.
Goed en slecht nieuws
Diverse onderzoeken bevestigen dat robotisering en automatisering banen vernietigen. Het goede nieuws is dat het werk minder stel verplaatst naar lagelonenlanden en er nieuwe en andere (werk)activiteiten bijkomen. Robots en ICT maken ons veel productiever omdat ze in veel gevallen sneller, slimmer en 24 uur per dag kunnen werken. Onze collectieve welvaart neemt daardoor toe, met meer consumptie tot gevolg.
‘Op macroniveau zal de werkloosheid niet dalen, wel verschuift er heel veel werk naar de bovenkant,’ nuanceert hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in het FD. Op microniveau raakt het specifieke groepen; mensen met een diploma in middelbaar administratief onderwijs zijn kansloos op de arbeidsmarkt.
Een onderzoek van McKinsey onderschrijft dit: 45% van de activiteiten waarvoor medewerkers betaald worden, kunnen worden geautomatiseerd bij de huidige stand van de technologie. McKinsey benadrukt echter dat het niet alléén om laaggeschoold werk gaat, maar juist ook om het werk van bijvoorbeeld financiële planners, artsen en managers.
Naar een reorganisatie van werk
De invulling die we geven aan ons lager, midden en hoger geschoold werk gaat dus rigoureus veranderen. De nadruk komt steeds meer te liggen op activiteiten die robots en ICT niet kunnen en waarbij vaardigheden nodig zijn zoals creativiteit en het waarnemen van emoties. Uit hetzelfde onderzoek van McKinsey kwam de verrassende uitkomst naar voren dat slechts 4% van het werk creativiteit vraagt op een gemiddeld niveauVoor het waarnemen van emoties is dat percentage hoger, namelijk 29%.
En juist daar ontstaan kansen voor flexondernemers als Organisatoren van Werk. Het is tijd om uw business scope hier op te richten en commerciële activiteiten te ontplooien die hierop aansluiten. Het gaat niet langer om flexpersoneel of flexibele banen; het gaat om uw ondersteuning van inleners bij de transformatie naar nieuwe (deel)activiteiten, acteren in een gerobotiseerde en geautomatiseerde omgeving en creatief werken en handelen. Met uw jarenlange ervaring in het matchen van vacature en competentie bent u als flexondernemer de meest logische reorganisator van werk en de aangewezen partij om de inlener te ondersteunen in deze transformatie.
Op naar 21st century skills
Het reorganiseren van werk vraagt veel van alle partijen; de inlener, de flexwerker en de flexondernemer. Van u vraagt het competenties op het gebied van verandermanagement. Wanneer medewerkers geen perspectief voor zichzelf zien en de competenties missen, bestaat er een groot risico dat de transformatie van het werk mislukt. Onder medewerkers is er dan een te grote onwil en angst voor hun toekomst.
Daarom is het noodzaak vooral te investeren in het ontwikkelen van de 21st century skills van uw (flex)medewerkers en die van uw inleners. Dit zijn skills zoals creativiteit, kritisch denken, samenwerken en sociale en culturele vaardigheden; exact die vaardigheden waar ICT en robots nog mijlenver achterlopen op de mens. Naast het vervullen van uw maatschappelijke functie als werkgever en uitzendbureau, stimuleert u ook de medewerkers van de inlener om mee te gaan in deze transformatie. Ze leren werken in een gedigitaliseerde, geautomatiseerde en gerobotiseerde wereld.
Inspirerende voorbeelden
Ook de inlener heeft soms nog een duwtje in de rug nodig. Speel daarop in door workshops en opleidingen aan uw opdrachtgevers te bieden. En, neem gerust een robot mee in uw portfolio. Kijk naar en leer van inspirerende voorbeelden als uitzendbureau Hobij, die sinds kort robots uitzendt naar inleners en naar Smart Robotics; het eerste uitzendbureau voor robots. Via een leaseconstructie bieden zij vergelijkbare kwaliteit als het traditionele flexcontract. Ook Randstad is met een pilot gestart in robotisering en automatisering voor het efficiënter en wendbaarder maken van organisaties. Het is bijna oude wijn in nieuwe zakken.
Trek de juiste jas aan
Zonder gekheid, the machines are coming. Technologische innovaties hebben altijd overwonnen. Sterker nog, de mens bestaat vanwege haar creativiteit en innovatieve karakter en drive om te ‘maken’. Deze trend is dus onoverkoombaar. En juist daarom biedt het u de kans om ook nu als uitzendbureau als gids van de Nederlandse economie op te treden. Een rol die uitzendbureaus passen als een jas. Trekt u ook deze jas aan?
Bart Verlegh is associate bij Professionals in Flex en tevens verantwoordelijk voor de marketing. Bart is gespecialiseerd in marktanalyse en marketingadvies voor uitzendbureaus.