De afgelopen maanden komen bij Professionals in Flex veel vragen binnen van flexbedrijven rondom contracting: Wat is het nou precies, waarom is het nu ineens ‘hot’ en is dit nu echt de toekomst? Vaak komen die vragen aan de orde doordat een klant geïnteresseerd is in dienstverlening op dit vlak. Het onderwerp neemt zo’n vlucht dat zelfs minister Asscher er zich inmiddels mee bezig houdt. Dat werpt de vraag op of contracting alleen een hype is, of een blijvende plek in het dienstenpakket van flexbedrijven zal krijgen.
Wat is contracting?
Bij contracting levert de (flex)ondernemer een dienst of product aan de opdrachtgever, zoals in vele branches, bijvoorbeeld in de bouw, al velen jaar gebeurt. Dit in tegenstelling tot uitzenden, waar uitsluitend arbeidskrachten ter beschikking gesteld worden.
De ondernemer spreekt met de opdrachtgever af wat er precies gedaan moet zijn voordat de klus is geklaard: Ompakken van tienduizend pakken koffie, installeren van softwareprogramma op 400 computers. De contractingorganisatie neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het totale (werk-)proces: plant de klus, regelt leiding en toezicht op de werkvloer, zorgt dat de dienst of het product naar de eisen en wensen van de opdrachtgever wordt opgeleverd en neemt een hierbij een financieel risico. Dit alles maakt dat contracting een wezenlijk andere activiteit is dan het ‘slechts’ ter beschikking stellen van arbeid, zoals bij uitzenden.
Waarom is contracting nu ineens ‘hot’?
In de eerste plaats zien we dat opdrachtgevers steeds vaker (deel-)processen volledig uitbesteden. Een bloementeler besteedt het samenstellen van boeketten voor Moederdag liever helemaal uit aan een gespecialiseerde onderneming, dan dat hij aantal uitzendkrachten inhuurt, onder zijn eigen leiding, toezicht en risico. Zodat hij zich kan concentreren op zijn core-proces: bloemen telen.
Daarnaast is een belangrijke aanleiding het vanaf 2015 verplicht toepassen van de Inlenersbeloning. Flexbedrijven moeten hun uitzendkrachten daardoor anders gaan belonen. Wanneer contracting kan worden toegepast, kan inlenersbeloning in veel gevallen worden vermeden omdat de ingezette werknemers dan kunnen worden beloond conform het eigen loongebouw van de contractingorganisatie. De belangstelling voor contracting is daarom in veel gevallen een (gewenst of ongewenst) bij-effect van het doorvoeren van Inlenersbeloning.
Tenslotte zien we dat een aantal grotere flexbedrijven zich heeft gespecialiseerd in contracting. Door hun omvang zijn zij in veel gevallen in staat van contracting wel een voor de klant voordelige propositie te maken, waar dat voor kleinere uitzenders veel lastiger te realiseren is. Zij worden dus geconfronteerd met klanten (meestal de grotere) die eenzelfde dienstverlening vragen als hen is geboden door de grotere marktpartijen. Met het mes op de keel gaan deze kleinere uitzenders dus, soms noodgedwongen, aan de slag met contracting.
Heeft contracting toekomst?
Die vraag is moeilijk in zijn algemeenheid te beantwoorden. Contracting is echt een aparte tak van sport die, mits terecht ingezet en goed uitgevoerd, een waardevolle toevoeging aan het dienstenpakket kan vormen. In veel gevallen zien we echter de wens, of druk, om het als trucje in te zetten, waarbij iets wat eigenlijk uitzenden is, als contracting gelabeld wordt. En dan kan het snel mis gaan. Op micro-niveau van het individuele uitzendbedrijf en zijn klant, omdat controles en naheffingen tot grote schade kunnen leiden. Maar ook op macro-niveau, omdat te wijd verbreide wildgroei ongetwijfeld snel tot aanvullende regelgeving en inperking zal leiden.
Contracting is niet nieuw – aanneming van werk en diensten bestaat al erg lang. Het is dan ook niet een nieuw trucje waarmee de uitzendsector een nieuwe slag kan slaan. In de vorm waarvoor contracting bedoeld is, is het een goede aanvulling op het dienstenpakket dat flexbedrijven hun klanten kunnen bieden, en wellicht tot nu toe minder is ingezet dan mogelijk of wenselijk was. In die zin zal contracting dan ook zeker een ‘blijvertje’ blijken.
Deze column is geschreven door Martin Staats, professional bij Professionals in Flex.
Wat kan Professionals in Flex voor u betekenen?
Wilt u op een juridisch zuivere manier aan de slag met contracting of geadviseerd worden over de voor- en nadelen van contracting voor uw onderneming? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Professionals in Flex. Onze juridische en financiële experts met ruime ervaring in de uitzendbranche, helpen u graag verder. Wij werken hierbij samen met de specialisten van Köster Advocaten, onze business partner voor juridische vraagstukken in de uitzendbranche. Gezamenlijk zorgen wij voor een juridisch sluitende, maar altijd praktische oplossing voor uw uitdagingen.
Voor meer informatie over onze diensten op het gebied van contracting neem contact op Professionals in Flex via 023-8700113 of vul onderstaand contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Lees meer op onze blogs: