Uitzendbureaus met buitenlandse werknemers in dienst kunnen geld besparen en tegelijkertijd het nettoloon van hun uitzendkrachten verhogen, dankzij een regeling met de Belastingdienst. Eind 2010 hebben de brancheverenigingen ABU, NBBU en VIA een convenant gesloten met de Belastingdienst voor de vergoeding van extraterritoriale kosten. In deze regeling is vastgelegd dat kosten voor dubbele huisvesting, vervoer naar land van herkomst en meerkosten van levensonderhoud belastingvrij vergoed kunnen worden. Wel worden er voorwaarden aan deze regeling verbonden. Voorbeelden van deze voorwaarden zijn dat de uitzendkracht in het buitenland geworven is en een woonadres heeft in de regio van werving. De huisvesting in Nederland en het vervoer van en naar het land van herkomst dient georganiseerd te zijn door de Nederlandse uitzendonderneming.

ET-regeling kan aantrekkelijk financieel voordeel opleveren

In de cao’s van de ABU en de NBBU zijn naar aanleiding van deze fiscale regeling afspraken gemaakt over het uitruilen van deze vrije vergoedingen met (bruto-) loon, bovenwettelijke vakantiedagen of compensatie-uren. Hier zitten overigens weer diverse voorwaarden en grenzen aan vast. Zo mag bijvoorbeeld niet meer dan 30% van het loon gebruikt worden voor de verrekening van deze vergoedingen en mag het resterende loon niet lager uitkomen dan het wettelijk minimumloon. Het is raadzaam om goed advies in te winnen voordat u deze regeling implementeert. Een goede implementatie is overigens vaak meer dan de moeite waard: de regeling kan een bijzonder aantrekkelijk financieel voordeel opleveren.

Convenant ET-regeling ademt niet mee met de tijd

De afspraken met de Belastingdienst dateren van 2010 en zijn na een lang onderhandelproces tot stand gekomen. De afspraken die destijds zijn gemaakt sluiten steeds minder goed aan bij de praktijk van nu omdat steeds minder uitzendbureaus gebruik maken van buitenlandse vestigingen of wervingskantoren. Daarnaast vindt de arbeidsmigrant steeds beter zijn weg in Nederland en komt derhalve vaker met eigen vervoer naar Nederland en regelt steeds vaker zelf de huisvesting. Deze ontwikkelingen maken het toepassen van de voorwaarden in het convenant voor uitzendondernemingen steeds lastiger. Uitzendondernemingen die te maken met een afwijkende werkwijze van het convenant doen er goed aan om de werkwijze af te stemmen met de Belastingdienst.

Koen Withagen, Associate bij Professionals in Flex

Meer weten?

Wilt u meer weten over het toepassen van extraterritoriale kosten en hoe u hiermee financieel voordeel kunt behalen? Neem dan gerust contact met ons op via 023-8700113. Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs