Het zal u niet zijn ontgaan dat de overheid het verder terugdringen van ziekteverzuim hoog op haar prioriteitenlijstje heeft staan. De nieuwe Wet Bezava dwingt werkgevers en werknemers om het ziekteverzuim (en de daarbij behorende kosten) nog verder terug te dringen. U leest daar hier meer over.

Aan de Wet Bezava blijken in de praktijk enkele scherpe kantjes te zitten, waarvan werkgevers zich bewust dienen te zijn. Want worden met dit nieuwe beleid werkelijk de ‘vervuilers’ aangepakt? Of loopt u als werkgever het risico om ten onrechte als ‘vervuiler’ te worden aangemerkt, met alle financiële gevolgen van dien? En wat betekenen deze maatregelen voor de zwakkeren op de arbeidsmarkt? We nemen de belangrijkste haken en ogen onder de loep.

Nazendacties toekenningsbeschikkingen Ziektewet en WGA-flex

De premie die u als werkgever vanaf 1 januari a.s. moet betalen wordt vastgesteld op basis van het aantal vangnetters dat twee jaar eerder, dus in 2012, vanuit een dienstverband bij uw onderneming in de Ziektewet of in de WGA is beland. De vaststelling van het aantal vangnetters is voor uitzendondernemers dus van groot belang. U bent belanghebbende en dient inzicht te hebben in de wijze waarop de premievaststelling tot stand komt.

Helaas blijkt de werkwijze van het UWV tot op heden te weinig transparant. U ontvangt binnenkort van de Belastingdienst een besluit met daarin de premiebeschikking voor 2014 (voor WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex). Om goed te kunnen beoordelen of die premiebeschikking klopt, zou u inzicht moeten hebben in alle ZW- of WGA- uitkeringen op basis waarvan de premie is berekend. Het UWV heeft toegezegd de betreffende toekenningsbeschikkingen na te zenden. Deze nazendactie heeft wat betreft de ZW-beschikkingen echter grote vertraging opgelopen en is wat betreft de WGA-toekenningen nog niet eens opgestart.

Gevolg is dat u binnenkort een premie moet gaan betalen die is gebaseerd op toekenningen die u nog niet hebt kunnen inzien: een verkeerde volgorde.  U beschikt, zolang u geen kennis hebt kunnen nemen van alle toekenningsbeschikkingen, over onvoldoende informatie om te kunnen beoordelen of de premievaststelling door de Belastingdienst correct is geweest. Dat is des te kwalijker omdat in de praktijk is gebleken dat in zeker 1 op de 7 WGA- en Ziektewetbeslissingen fouten sluipen.

Bezwaar maken

Een tweede heikel punt in de nieuwe wet- en regelgeving, betreft de bezwaarprocedure. Wanneer u als werkgever eenmaal beschikt over de toekenningsbeschikkingen en concludeert dat die niet correct zijn (omdat er bijvoorbeeld een te hoog dagloon op vermeld staat), kunt u bezwaar maken.

Maar wat is het geval? De gegrondverklaring van een werkgeversbezwaar gericht tegen de hoogte van de uitkering (dagloon) of tegen het recht op ZW of WGA zelf, sorteert pas effect vanaf de datum van de bekendmaking van de beslissing op het bezwaar (of, in een later stadium, de uitspraak in een beroepszaak). Met andere woorden: pas wanneer het bezwaar gegrond is verklaard, gaat u daadwerkelijk een lagere premie betalen.

De tot dat moment geleden schade krijgen eigenrisicodragers terug van het UWV. Dat geldt echter in mindere mate voor UWV-werkgevers. Zij krijgen van de Belastingdienst een compensatie in de vorm van een negatieve premielast. Deze bedraagt in de praktijk slechts 75 tot 80 procent van de geleden schade. Gedupeerde werkgevers kunnen een civiele claim indienen bij het UWV maar dat kost tijd en geld en is daarom niet altijd opportuun.

Overigens zijn niet alleen UWV-werkgevers hiervan de dupe. Ook voor hun werknemers, op wie zij immers de helft van de WGA-premie kunnen verhalen, kan dit negatieve financiële gevolgen hebben.

Risicoselectie

Een laatste neveneffect van de nieuwe wet- en regelgeving is dat het voor werkgevers aantrekkelijk wordt om bij de keuze voor nieuwe werknemers een strenge selectie aan de poort toe te passen. Immers, wanneer uw premies in de toekomst gebaseerd zullen zijn op het ziekteverzuim van uw werknemers, is het verleidelijk om te kiezen voor die werknemers van wie u het minste verzuim hebt te vrezen. Een maatschappelijk gezien ongunstige ontwikkeling. De uitzendbranche is voor groepen met afstand tot de arbeidsmarkt vaak de enige mogelijke ingang naar betaald werk.

Oren en ogen open

We kunnen concluderen dat werkgevers in de uitzendbranche hun oren en ogen goed open moeten zetten ten aanzien van alles wat met het ziekteverzuim van hun werknemers te maken heeft. Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat werkgevers die belanghebbende zijn in de beslissingen aangaande arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, daarin niet, onvoldoende of te laat inzicht krijgen. En dat zij, wanneer zij het UWV op fouten wijzen, niet met terugwerkende kracht een volledige schadevergoeding krijgen. Ook de maatschappelijke gevolgen van de nieuwe wet- en regelgeving, die het aantrekkelijk maakt om toch vooral zo gezond mogelijke mensen in dienst te nemen, moeten niet worden onderschat.

Paul Lammerts, associate bij Professionals in Flex

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de beschikkingen Ziektewet en WGA-flex? Neem dan contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Lees meer op onze blogs