Ziekteverzuim. Iedere werkgever in de uitzendbranche krijgt er mee te maken. Het bijbehorende financiële risico is aanzienlijk. Sinds 2004 moeten werkgevers twee jaar lang 70 procent van het loon van langdurig zieke werknemers met een vast dienstverband doorbetalen. Bij voortdurende (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid zijn de financiële lasten ook de daarop volgende tien jaar voor de werkgever. Als gevolg van de nieuwe wet Bezava (Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters) krijgen werkgevers bovendien een vergelijkbare financiële prikkel om het ziekteverzuim onder hun vangnetters (werknemers die op het moment van het aflopen van hun arbeidscontract ziek waren of dat vlak daarna werden) terug te dringen. Al met al is de noodzaak groot om beperking van het ziekteverzuim als werkgever hoog op het prioriteitenlijstje te zetten. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

De tijd werkt altijd in uw nadeel

Allereerst dient u zich te realiseren dat ieder verzuimgeval begint met een simpel telefoontje: ‘Ik ben ziek en kom de komende dagen niet werken.’ Natuurlijk verschijnen de meeste werknemers een paar dagen later gezond en wel weer op hun werk – ongeveer 95% binnen 2 weken -, maar in sommige gevallen is dat simpele telefoontje het startschot voor jarenlange arbeidsongeschiktheid. U als werkgever heeft de taak vanaf dat eerste telefoontje de ‘tijdelijke snotteraars’ te onderscheiden van de ‘potentiële langdurig zieken’. Want in de praktijk van de verzuimbeheersing staat één ding als een paal boven water en dat is dat de tijd altijd in uw nadeel werkt. Uit onderzoek blijkt dat het risico op zeer langdurig verzuim enorm toeneemt wanneer er in de eerste fase van het verzuim door de werkgever te weinig actie wordt ondernomen. In de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) staat uitgebreid beschreven wat beide partijen op welk moment in het verzuimproces moeten doen. Dat is een goede stok achter de deur. Staar u echter niet blind op het in de wet beschreven tijdsschema. Nergens staat beschreven dat u niet sneller mag handelen. Wachten tot de achtste week met het maken van een plan van aanpak (de uiterste termijn volgens de WVP), is in veel gevallen te lang. Hoe eerder u actief handelt, hoe beter. Wees alert op signalen dat er meer aan de hand is dan een kortstondig lichamelijk ongemak. Heeft iemand zich het afgelopen jaar al meerdere keren ziek gemeld, is er sprake van psychische problematiek of van een moeilijke privésituatie? Zorg dan voor adequate begeleiding van de betreffende werknemer, blijf steeds met hem (of haar) in contact staan en vergroot daarmee de kans dat hij binnen afzienbare tijd weer met plezier aan het werk gaat.

Combinatie van factoren

Bij dreigend langdurig ziekteverzuim zijn werkgevers geneigd zwaar te leunen op het advies van de (bedrijfs)arts en te focussen op de fysieke problemen van de betreffende werknemer. We weten echter uit onderzoek dat er bij langdurig ziekteverzuim vrijwel altijd sprake is van problemen in minimaal twee van de onderstaande vier redenen. 

  1. Werksituatie.
  2. Privésituatie
  3. Persoonlijkheid
  4. Gezondheid

Mensen die echt onderuit gaan en zich langdurig niet in staat voelen te werken, hebben meestal niet in één kwadrant problemen, maar in twee of meer. Vergelijk het met de poten van een stoel. Op vier poten zit je het beste, op drie gaat ook nog net, maar als je het met twee of minder poten moet doen, is een val onvermijdelijk. Wanneer een werkgever zijn (langdurig) zieke werknemer goed wil begeleiden, dient hij dus aan alle kwadranten waarin problemen spelen aandacht te geven. De arts kan daarbij een belangrijke ondersteunende rol spelen, maar houd als werkgever zelf de regie in handen. Voorwaarde daarvoor is goed leiderschap en een vertrouwensband met uw (verzuimende) werknemer.

Vangnetters, een moeilijk te bereiken groep

Het opbouwen van een vertrouwensband met uw werknemers – idealiter natuurlijk al lang voordat er sprake is van ziekteverzuim – vergt in de uitzendbranche, waarin u als juridisch werkgever niet dagelijks met hen in contact staat, extra inspanning. Toch is het zeker mogelijk om uw werknemers het gevoel te geven dat zij gewaardeerd en gezien worden en dat eventuele problemen bespreekbaar zijn.

Nog ingewikkelder ligt dat wanneer het contract is beëindigd en u niet meer de werkgever bent van de werknemer/uitzendkracht. U hebt dan geen arbeidsrelatie meer, maar u bent wel financieel verantwoordelijk. En terwijl het langdurige ziekteverzuim onder werknemers met een dienstverband de afgelopen jaren is afgenomen, is dat onder vangnetters gelijk gebleven – en dus relatief gezien ongunstiger geworden. Inzetten op het terugdringen van ziekteverzuim in deze groep is dan ook – zeker nu de wet Bezava bepaalt dat de premies worden gedifferentieerd op basis van het principe ‘de vervuiler betaalt’ – een verstandige en noodzakelijke stap. Om in het geval van (dreigend) langdurig verzuim van een ex-werknemer toch zoveel mogelijk grip op de situatie te houden, is het aan te raden om voor deze groep eigenrisicodrager te worden. Wanneer u dat niet doet, en het aan het UWV overlaat, verliest u de regie over de situatie, terwijl u intussen wel financieel verantwoordelijk blijft. Als eigenrisicodrager kunt u ervoor kiezen het verzuimproces zelf te begeleiden, of om dat uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Wanneer u kiest voor het laatste, doet u er verstandig aan met zo’n bedrijf een deal te sluiten ten aanzien van re-integratieactiviteiten van herstelde of herstellende werknemers. U heeft immers verstand van arbeidsbemiddeling en kunt daarom, meer dan ondernemers in andere branches, een bijdrage leveren aan de eventuele re-integratie van de vangnetter.

Samenvattend:
  • De tijd werkt altijd in uw nadeel. Hoe langer u wacht met actie te ondernemen, hoe groter de kans op langdurig verzuim. Handel snel!
  • Maak (m.b.v. een risico-analyse) direct onderscheid tussen kortstondige ziektegevallen en gevallen die mogelijk op langdurig verzuim zouden kunnen uitlopen;
  • Houd het contact met uw zieke werknemer warm;
  • Houd ook waar het vangnetters betreft zoveel mogelijk grip op de situatie: u bent immers financieel verantwoordelijk;
  • Leg met betrekking tot vangnetters uw lot niet in handen van het UWV, maar word  eigenrisicodrager voor de ziektewet.

Jaco Coster, associate bij Professionals in Flex

Wat kan Professionals in Flex voor u betekenen?

Wilt u zich verder bekwamen in de wet- en regelgeving rondom ziekteverzuim en praktische handvatten krijgen voor het beperken van (langdurig) ziekteverzuim in uw bedrijf? Dan kunt u bij Professionals in Flex terecht voor diverse trainingen. De trainingen worden verzorgd door specialisten op het gebied van verzuimbeleid, training en coaching en met ruime ervaring in de uitzendbranche. Neem voor meer informatie contact met ons op via onderstaand contactformulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs