Als je geld nodig hebt, klop je aan bij de bank. Toch? “Dat lijkt de meest logische stap, maar er is in de uitzendsector steeds meer behoefte aan alternatieve financieringsvormen”, zegt Thymen Osinga, Thymen koos voor zijn afstuderen een onderzoek naar financiering in de flexbranche. In de snelgroeiende markt is dit een interessant vraagstuk. Wij vragen hem naar zijn bevindingen.
Bank niet flexibel
Uitzendbureaus die de back office in eigen beheer hebben, weten dat betaalpieken kunnen leiden tot een tekort aan liquide middelen. In mei/juni zijn er bijvoorbeeld minder inkomsten (uit de rustigere maanden januari en februari), terwijl er wel vakantiegeld moet worden uitbetaald. Dan heb je als uitzendbureau in korte tijd veel geld nodig. De gang naar de bank ligt voor de hand en de grote banken verstrekken dan ook circa 85% van de financieringen binnen het MKB.
Toch is dit voor uitzendbureaus lang niet altijd de beste optie, zegt Osinga: “Ten eerste is de doorlooptijd om een financiering bij een bank rond te krijgen lang; de aanvraagprocedure duurt soms weken, soms maanden. En de bank stelt veel voorwaarden waardoor het dus niet direct duidelijk is of je überhaupt in aanmerking komt voor financiering. Ook over de kosten – rentepercentages – zijn banken niet erg transparant.”
Maar het belangrijkste bezwaar is volgens Osinga dat een rekening-courant bij de bank niet flexibel genoeg is. “De hoge factuurbedragen die betrekking hebben op de lonen zijn de grootste kostenposten voor uitzendbureaus en daarin zitten veel schommelingen. Als uitzendbureau wil je de zekerheid dat financiering tijdens zo’n betaalpiek mogelijk is en daarbuiten wil je het liefst het minimale betalen voor financiering. Dus wil je niet vastzitten aan een bepaalde financiering met vaste voorwaarden.”
Debiteurenfinanciering
Juist die betaalpieken waar uitzendbureaus mee te maken hebben, maken dat debiteurenfinanciering een interessante optie is. “Debiteurenfinanciering groeit mee met de omzet en dat past beter bij een conjunctuurgevoelig bedrijf als een uitzendbureau.”
Factoringmaatschappijen spelen daar handig op in. Zij nemen als het ware het debiteurenbeheer over zodat je als uitzendbureau direct over liquide middelen kunt beschikken. De financieringsruimte fluctueert, wat uitzendbureaus de flexibiliteit geeft die zij nodig hebben. Bijkomend voordeel van factoringmaatschappijen ten opzichte van de bank is volgens Osinga dat zij meer transparant zijn over de kosten, het binnen een dag is geregeld en meteen duidelijk is wat het bedrag van de financiering is’. Niet voor niets schieten dergelijke als paddenstoelen uit de grond; in 2016 waren er nog maar 330, vorig jaar is hun aantal al gegroeid naar 430. Als uitzendbureau betaal je natuurlijk wel flink voor deze dienstverlening; de kosten kunnen flink oplopen. Daarbij komt dat factoringsbedrijven zich vaak mengen in de klantrelatie omdat het debiteurenbeheer wordt overgenomen.
Uitbesteden backoffice
Met name de wat kleinere bureau’s maken gebruik van een voor de hand liggend alternatief: zij besteden de gehele backoffice uit aan gespecialiseerde backoffice-organisaties. Deze organisaties nemen vaak ook het debiteurenbeheer over en nemen dan ook de voorfinanciering van de loonkosten voor hun rekening. Een interessante optie, maar indirect betaal je er ook een deel van je marge voor uiteraard.
Debiteurenbeheer inrichten
Osinga legt uit dat het bedrijf waar hij nu in dienst getreden is weer een nieuwe optie toevoegt aan de lijst van mogelijkheden. Payt levert een geïntegreerde oplossing voor debiteurenbeheer en flexibel werkkapitaal. “Wij verzorgen wel de financiering van het openstaande debiteurensaldo, maar de klant houdt zelf de regie.” Een nieuwe interessante tussenvorm, volgens Osinga. Osinga heeft een belangrijke tip voor uitzendbureaus: ”Welke vorm van financiering je als uitzendbureau ook kiest, het probleem begint bij het debiteurenbeheer. Zorg dat je het debiteurenbeheer strak inricht. Hoe meer zicht op de liquide middelen, hoe minder financieringsbehoefte er is.”
Heeft u een uitdaging met de financiering van de groei van uw onderneming? Kijk op www.flexdirectory.nl voor mogelijke dienstverleners, bel ons op 023-8700113 of stuur een mail naar info@professionalsinflex.nl