Goede communicatie op de vestiging is in de flexbranche van groot belang. Als ondernemer kun je daardoor in de verleiding komen om medewerkers te kiezen die in hun werken en denken op je lijken. Mensen met wie je op een vanzelfsprekende manier kunt communiceren en die klanten op dezelfde wijze benaderen als je zelf zou doen. Een logische gedachte, maar voor de commerciële daadkracht van je onderneming niet de meest efficiënte. Je opdrachtgevers werken en denken immers ook niet allemaal volgens hetzelfde stramien.

De kracht van pluriformiteit

Onderzoek wijst uit dat teams die bewust zijn samengesteld uit mensen met uiteenlopende denk- voorkeuren tot grotere prestaties in staat zijn dan homogene of willekeurig samengestelde teams. Dat geldt zeker ook voor uitzendvestigingen. Medewerkers versterken elkaar en leveren ieder hun eigen unieke bijdrage aan de kwaliteit van de onderneming. Het samenstellen van een goed werkend team waarin verschillen er mogen zijn, vraagt om kennis van diverse denkvoorkeuren. Als een uitzendondernemer ervoor kiest deze kennis op te doen, zal de investering zich terugbetalen in een daadkrachtiger, creatiever en breder ontwikkeld bedrijf.

Het Herrmann Brain Dominance Instrument®

Het Herrmann Brain Dominance Instrument (HBDI) is een beproefd en internationaal veelgebruikt instrument voor het bewust samenstellen van een team. Het HBDI is gebaseerd op het door Ned Herrmann, topmanager bij General Electric én begenadigd beeldend kunstenaar, ontwikkelde whole brain thinking model. Dit model gaat ervan uit dat de hersenen kunnen worden onderverdeeld in vier kwadranten. Elk van die kwadranten staat symbool voor een bepaalde denkstijl:

  • In het blauwe A-kwadrant: de analyticus, een analytisch, kwantitatief, rationeel en feitelijk denkend iemand. Vooral geïnteresseerd in wat?-vragen.
  • Het groene B-kwadrant: de organisator, die op een gestructureerde, beheerste, gedetailleerde manier denkt. Voor hem zijn hoe?- en wanneer?-vragen het meest relevant.
  • In het rode C-kwadrant: de communicator, op wie trefwoorden als idealistisch, gevoelig, mensgericht en expressief van toepassing zijn. Vooral wie?-vragen zijn richtinggevend.
  • Het gele D-kwadrant: de creator, denkt in grote lijnen, heeft veel verbeeldingskracht en wil van alles uitproberen. Kan het beste uit de voeten met waarom?-vragen.

Ieder mens beschikt over alle vier de denkstijlen, maar ontwikkelt een voorkeur voor een of meerdere daarvan. Onze favoriete denkstijl bepaalt hoe we waarnemen, problemen aanpakken, motiveren en communiceren. Het HBDI analyseert met behulp van een vragenlijst welke van de vier denkstijlen dominant is bij iemand. Een krachtig hulpmiddel voor het in kaart brengen van de ver- schillen binnen een team.

HBDI en de uitzendbranche

Als ondernemers en medewerkers in een flexbedrijf van zichzelf en van elkaar weten welke denkvoorkeuren zij hebben, zal de samenwerking sterk verbeteren. Iedereen zal bovendien beter begrijpen waarom hij doet wat hij doet. Je realiseert je dat een collega met een sterk ‘blauw’ profiel op een andere manier moet worden benaderd dan iemand die op een ‘rode’ manier denkt. Beklijft dit bewustzijn eenmaal in de interne communicatie, dan zal het ook in de communicatie met externe partners van grote waarde blijken. Een offerte voor een inkoper (doorgaans een ‘blauw’ of ‘geel’ denkprofiel) zal een andere toon hebben dan een offerte gericht aan een hoofd personeelszaken (die vaak ‘roder’ denkt). Het streven naar een bewuste combinatie van verschillende denkstijlen is daarmee een belangrijke stap op weg naar een nog doelmatiger en succesvoller uitzendonderneming.

Dit artikel is geschreven door Paula Nooy-Wortmann, associate bij Professionals in Flex. Dit artikel is tevens verschenen in het vakblad Flexmarkt.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het concept versterkende verschillen? Neem dan contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht