De uitzendbranche is een branche die geweldige kansen en oplossingen biedt. Werkgevers- en werknemersorganisaties staan voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap (MVO) en een duurzame toekomst van de branche. Als een van de weinige branches in Nederland zijn zij er in geslaagd een uit eigen middelen gefinancierde organisatie op te richten (SNCU) die voorlichting geeft over CAO-afspraken, naleving controleert en optreedt bij overtreding.
Regelmatig laten mensen mij weten dat vooral niet NEN-gecertificeerde uitzendbureaus en niet leden van werkgeversorganisaties moeten worden gecontroleerd. Ook zou de dag nadat een melding is gedaan al een controle ter plaatse moeten plaatsvinden. Anderen willen dat namen van uitzendbureaus worden gepubliceerd al vóórdat er een overtreding is vastgesteld. Het gaat dan om namen van bedrijven waarover meldingen zijn binnengekomen of waar net een onderzoek is gestart. Weer anderen hebben de indruk dat de SNCU vooral uit is op het innen van het geld dat niet aan uitzendkrachten is betaald. Mijn reactie is als volgt. De uitzendbranche heeft met de SNCU een uniek instrument in handen om misstanden aan te pakken. Zoals de SNCU functioneert dwingt respect af, wat een positief effect heeft op anderen. Uitzendbureaus, accountants en automatiseerders van salarispakketten stellen steeds meer vragen over toepassing van de CAO. Inleners vragen waar zij bonafide uitzendbureaus kunnen vinden en de politiek ziet de SNCU als gesprekspartner.Zij geeft ingaande 1 januari 2012 invulling aan de aanbeveling om ook inleners te bestraffen als zij met malafide uitzendbedrijven zaken blijven doen. Van onschatbare waarde is dat bij het beoordelen van meldingen geen onderscheid wordt gemaakt tussen wel/niet NEN-gecertificeerde uitzendondernemingen en wel/niet lidmaatschap van een werkgeversorganisatie. Juist dít punt is voor de Minister van Sociale Zaken een belangrijke voorwaarde om via een algemeen verbindend verklaarde CAO toestemming te geven bij alle uitzendbureaus onderzoek te kunnen doen en hen te verplichten hier medewerking aan te verlenen.
Op basis van wet en regelgeving en de positie in juridische procedures werkt de SNCU bijzonder zorgvuldig. Daardoor meestal langduriger dan melders wensen en worden namen alleen bekend gemaakt als een vonnis nodig is om uitzendbureaus tot medewerking of herstel te dwingen. Wordt er meegewerkt en hersteld, dan is de oneigenlijke concurrentie uit de markt en is het doel bereikt. Herstelbetaling naar uitzendkrachten hebben prioriteit. Is het uitzendbureau niet in staat de uitzendkrachten te traceren, dan moet het resterende bedrag aan de SNCU worden betaald wat vervolgens in mindering wordt gebracht op de subsidie die de SNCU jaarlijks van SFU ontvangt: ‘de vervuiler betaalt daarmee de SNCU’. Door de samenwerking via convenanten met andere handhavingsinstellingen is het effect van een melding bij de SNCU breder dan alleen het CAO-terrein, zelfs strafrechtelijke onderzoek naar bestuurders van uitzendbureaus wordt gestart. Kortom, bent u maatschappelijk verantwoord ondernemer, dan is SNCU úw partner. Als melder wordt u geïnformeerd over de voortgang en als onderwerp van onderzoek zijn wij úw adviseur zolang u meewerkt . Maak gebruik van úw SNCU en doe suggesties voor onderzoek. Met elkaar is nóg meer mogelijk!
Peter Loef is directeur van de SNCU, ook wel bekend als de CAO-politie
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de SNCU? Of heeft u u behoefte aan advies of ondersteuning bij cao-gerelateerde vraagstukken? Neem dan direct contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.