Module 7 van het Handboek  Ondernemen in Flex staat in het teken van Personeel en Organisatie binnen uw flexorganisatie. Uitzendorganisaties zijn conjunctuurgevoelig en dat merken ook de vaste medewerkers van uitzendorganisaties. Gaat het minder goed in de branche? Dan zie je direct dat er minder nieuwe intercedenten worden aangenomen en is het in sommige situaties zelfs noodzakelijk om te reorganiseren. In het laatste geval worden managementlagen of intercedenten geschrapt en worden de werkzaamheden met een kleiner operationeel team uitgevoerd.

Dynamiek van de flexbranche

Juist door de dynamiek in de flexbranche zien we het afgelopen jaar dat de branche weer in de lift zit. De economie trekt (langzaam) weer aan en dit is direct zichtbaar in de vraag naar flexibel personeel. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) laat iedere periode de marktontwikkelingen zien op hun website, en deze zijn tot en met week 28 van 2016 uitsluitend positief én zelfs stijgende ten opzichte van vorig jaar.

Er is echter wel wat veranderd in de groei. Tien jaar geleden zei ik in discussies nog wel eens: “Uitzenders verkopen flexibiliteit met flexibel personeel, maar de organisaties zelf zijn zo log als maar kan!” Daarmee bedoelde ik dat parttime werken in veel managementfuncties lastig of zelfs onmogelijk was, flexibel werken of thuis werken was not done en het inhuren van flexibele, externe specialisten gebeurde ook zelden.

Anno 2016 zien we hier een ander, flexibeler beeld. Parttime werken is in alle functies binnen de organisatie bespreekbaar, vaste kantoren en/of vestigingen zijn geen must meer en ook thuiswerken komt steeds vaker voor. Daarnaast zien we dat externe professionals vaker worden ingezet binnen organisaties, bijvoorbeeld voor ICT-kennis, financiële ondersteuning, backoffice uitbesteding en professionals op het gebied van marketing en communicatie. En terecht! Waarom een marketing- communicatieadviseur in dienst nemen als je organisatie flexibel gebruik wilt maken van deze kennis en expertise?  Waarom kun je niet acquireren vanuit huis in alle rust en met online inzage in het vestigingssysteem?

Een mooie, flexibele, ontwikkeling hierbij is dat een organisatie makkelijker kan anticiperen op marktontwikkelingen als het interne personeelsbestand flexibel inzetbaar is.

Behoefte aan (jong) talent in de flexbranche

Veranderingen zijn nooit uitsluitend positief.  “Ieder voordeel heeft z’n nadeel” zei Johan Cruijff altijd en dat zie je ook in deze ontwikkeling. Flexibel kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de markt is absoluut positief, maar wij horen de afgelopen maanden ook wel zorgen bij ondernemers en wel ‘hoe kan ik mijn talenten vasthouden in mijn organisatie?’  En deze zorg is niet alleen van toepassing voor de vaste medewerkers maar ook voor de flexwerkers of uitzendkrachten.

Jong talent is gewilder dan ooit blijkt uit diverse HR onderzoeken. De behoefte aan jong talent is ook niet zo vreemd in een vergrijzende arbeidsmarkt. Dan is de volgende uitdaging hoe je als organisatie jong talent aan je kunt binden. Uit diverse HR-studies blijkt dat de ‘millennials’ zich best willen binden aan een organisatie, mits de voorwaarden goed zijn. Jobhoppen is geen doel op zich van deze jonge generatie, zichzelf (blijven) ontwikkelen wel!

Talenten vasthouden doe je zo!

Belangrijk voor het behouden van jonge talenten is dat je ze blijft uitdagen. Voor 25 jaar hetzelfde werk doen bij dezelfde organisatie past niet bij deze generatie en zal dan ook niet meer vaak voorkomen. Daag mensen uit om zich te ontwikkelen en geef ze daarin vrijheid. Uitsluitend functiegerichte scholing vergoeden klinkt in dit kader dan ook als ‘oud denken’. Wil de medewerker een training volgen buiten het eigen vakgebied? Prima,maar daag de medewerker dan wel uit om toe te lichten waarom hij/zij een bepaalde training of cursus wil volgen. Ga het gesprek aan en geef het talent persoonlijke aandacht en erkenning. En tot slot, realiseer je als ondernemer dat het ‘vastbinden’ van millennials niet productief werkt.  Deze talenten willen graag pionieren en hebben vaak de behoefte om hun verschillende talenten op verschillende manieren in het zetten.  Zet talenten daarom in met behulp van een flexibele schil aan opdrachtgevers waardoor je de afwisseling kunt bieden en het talent kunt inzetten voor de eigen organisatie maar bijvoorbeeld ook voor opdrachtgevers.

Uitdagen van ondernemers en professionals

Professionals in Flex daagt ondernemers graag uit op verschillende manieren. Tijdens onze Masterclasses voor ondernemers voeren ondernemers discussies met elkaar over inhoudelijke onderwerpen die actueel zijn in de flexbranche. Uiteraard zorgt Professionals in Flex voor de inhoudelijke update en zorgt als facilitator voor waardevolle discussies.

Daarnaast zijn onze Brainstormsessie in Flex tevens uitdagend te noemen. Aan de hand van een actueel onderwerp gaan professionals en/of ondernemers met elkaar brainstormen met als doelstelling een persoonlijk actieplan te ontwikkelen en zo met frisse blik weer verder stappen te zetten in hun eigen functie/carriere of met hun bedrijf.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de Masterclasses voor ondernemers of de Brainstormsessie in de flex? Neem dan gerust contact met ons op via 023-8700113. Of vul onderstaand contactformulier in. Uiteraard verzorgen wij ook ‘trainingen en workshops op maat’ in de flexbranche. Graag gaan onze experts het gesprek met u aan om een programma op maat te presenteren.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht