Het is een heet hangijzer: de inlenersbeloning, die u met ingang van 1 januari 2015 verplicht bent toe te passen vanaf de eerste dag dat een uitzendkracht voor u werkt. Die indruk krijg ik tijdens de workshops en trainingen die ik verzorg over dit onderwerp. Uitzendondernemers weten dat ze ‘iets’ moeten met de inlenersbeloning, maar zijn vaak onvoldoende op de hoogte van alle ins en outs. Daardoor kost de toepassing van de inlenersbeloning onnodig veel tijd, energie en soms zelfs geld. Dat is zonde, want met een beetje extra inzet kan iedere uitzendondernemer de inlenersbeloning correct toepassen en daarmee bijdragen aan een eerlijke en verantwoorde branche. Daarbij zijn niet alleen de uitzendkrachten maar ook de ondernemers zelf gebaat. Graag attendeer ik u in dit artikel dan ook op enkele feiten met betrekking tot de inlenersbeloning, in de hoop u daarmee meer grip te geven op deze actuele kwestie.

Verwarring over term

Over de term ‘inlenersbeloning’ bestaat behoorlijk wat verwarring. Regelmatig merk ik dat ondernemers veronderstellen dat zij vanaf 1 januari aanstaande de volledige CAO van hun inlener dienen over te nemen. Dat is niet het geval. De inlenersbeloning is een onderdeel van de ABU- en NBBU-CAO en gaat over het toepassen van de beloningsmethodiek van de inlener. Wat dat aspect betreft dient de CAO van de inlener gevolgd te worden. Voor alle arbeidsvoorwaarden die buiten de beloningsmethodiek vallen, blijft de ABU-, NBBU- of AVV-CAO gewoon van kracht. (Let op: wanneer het betreffende bedrijf in positieve zin afwijkt van de CAO, dient de uitzender de feitelijke beloningsmethodiek van de inlener te volgen. Wanneer de inlener niet onder een CAO valt, dan dient de uitzender de beloningsmethodiek toe te passen die de inlener hanteert voor haar eigen medewerkers in een gelijkwaardige functie.) Een beloningsmethodiek omvat echter meer dan alleen een bruto loon – dat wordt nogal eens over het hoofd gezien. Om precies te zijn bestaat de inlenersbeloning volgens de ABU-CAO (artikel 19, lid 5b, CAO 2012- 2017) en NBBU-CAO (artikel 22, lid 2, CAO 2014 – 2019) uit zes componenten, te weten:

  • het geldende periodeloon in de schaal;
  • de van toepassing zijnde arbeidsduurverkorting;
  • toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag;
  • initiële loonsverhogingen;
  • kostenvergoedingen;
  • periodieken.
Vergeten componenten

De inlenersbeloning bestaat dus uit meer dan alleen component 1. Ook de overige vijf componenten moeten worden overgenomen. Wanneer de gebruikelijke arbeidsduur bij de inlener bijvoorbeeld 36 uur per week is, dient de uitzender het brutoloon per maand niet naar 40 uur, maar naar 36 uur terug te rekenen, waardoor het uurloon hoger uitvalt. Wanneer een uitzendkracht overwerkt, dient hij daarvoor beloond te worden volgens het overwerkpercentage van de inlener, en niet volgens zijn ‘normale’ uurloon of volgens de percentages van de ABU-CAO. Wanneer de inlener een loonsverhoging (of kostenvergoedingen) doorvoert, dient ook de uitzendkracht daarvan mee te profiteren. En wanneer een uitzendkracht ervaringsjaren opbouwt, dan kan hij recht hebben op een periodiekverhoging.

Vakkrachtenregeling

Voor een juiste inschaling van uw uitzendkrachten volgens het principe ‘gelijk werk, gelijk loon’ (voorkomend uit de WAADI), is ook de vakkrachtenregeling (artikel 20, CAO-ABU en artikel 37/ bijlage 10 NBBU CAO) en bepalend. Veel uitzendondernemers zien deze regeling over het hoofd, met het risico dat zij bij een controle op de vingers worden getikt en met terugwerkende kracht boete moeten betalen. In de regeling is vastgelegd onder welke voorwaarden een uitzendkracht als ‘vakkracht’ moet worden aangemerkt en wat dat betekent voor zijn of haar beloning. Het betreft hier niet, zoals vaak wordt gedacht, alleen werknemers in de bouw. Iedere CAO partij kan in principe een vakkrachtenmelding doen. Alle vakkrachtenmeldingen staan vermeld op de site van de SNCU. Ik adviseer u om daar regelmatig een kijkje te nemen. Zo blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Heldere communicatie met inlener

In het commerciële traject dat u met de inlener doorloopt voorafgaande aan de plaatsing van een uitzendkracht, dient u met alle bovenstaande aspecten rekening te houden. Pas dan heeft u een reëel beeld van wat een bepaalde uitzendkracht behoort te verdienen, weet u wat hij u daadwerkelijk gaat kosten, en dus wat uw onderhandelingsruimte is. Stimuleer uw intercedenten om zich niet te bescheiden op te stellen tijdens het inventarisatiegesprek met de inlener. Laat hen navraag doen naar alle aspecten die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke kosten van een uitzendkracht. Wanneer zij goed communiceren waarom het voor de uitzendonderneming van belang is om dat allemaal te weten, zal een inlener (mits te goeder trouw) daar geenszins bezwaar tegen hebben. Daarbij is het belangrijk dat intercedenten met de juiste persoon communiceren. Een werkplaatschef die rechtstreeks naar het uitzendbureau belt voor een paar extra handen, zal waarschijnlijk niet thuis geven wanneer de intercedent goed doorvraagt naar de exacte beloning. De intercedent moet in zo’n geval niet aarzelen zich te laten doorverwijzen naar een medewerker die meer inzicht heeft in de beloning van de werknemers van het betreffende bedrijf.

Strenge handhaving in uitzendbranche

Het juist toepassen van de inlenersbeloning is voor uitzendondernemers bepaald geen overbodige luxe. De politiek heeft de bestrijding van oneerlijke concurrentie en benadeling van uitzendkrachten hoog op de agenda staan. De SNCU heeft het aantal onderzoeken bij uitzendbureaus dan ook flink opgeschroefd, waardoor uiteindelijk iedere onderneming een keer aan de beurt zal zijn. Vroeg of laat krijgen ondernemingen die zich niet aan de regels houden, daarvan de rekening gepresenteerd. Zorg er dus voor dat u uw zaken goed op orde heeft, en dat u in uw algemene voorwaarden vastlegt dat de inlener verantwoordelijk is voor de gevolgen van verkeerd verstrekte informatie. Schroom ook niet om het bij de SNCU te melden wanneer u hinder ondervindt van concurrenten die de regels aan hun laars lappen. De uitzendbranche ligt onder een vergrootglas. Uiteindelijk zullen die bedrijven die op een verantwoordelijke en rechtvaardige manier zaken doen, voor inleners het meest aantrekkelijk zijn.

Anouk Middeljans, CAO Expert bij Professionals in Flex

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de inlenersbeloning? Neem contact met ons op via 023-8700113, of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Lees meer op onze blogs