Van achteraf repareren naar vooraf regelen
Uitzend- en detacheringsbureau Consolid schakelde Subsidie Partner vorig jaar in om te achterhalen welke medewerkers recht gaven op subsidie. Met deze ‘reparatie-actie’ kon een deel van de subsidies alsnog met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Maar een groter deel niet. Omdat de indieningstermijn al was verstreken of omdat mensen na zo’n tijd minder bereid waren mee te werken. Met de komst van René Bieman als Coördinator Werkgelegenheidsprojecten is Consolid samen met Subsidie Partner een andere weg ingeslagen. Niet meer achteraf repareren, maar vooraf regelen. “Reparatie betekent toch dat er iets stuk is.”
René: “Ik heb eerst onderzocht of we het aanvragen van de subsidies en het gehele traject eromheen zelf konden doen. Na een pilot op een van onze vestigingen bleek de materie te complex te zijn: bestaande regelingen wijzigen en er komen vaak nieuwe regelingen bij.” Automatiseren leek de oplossing, maar na een test viel het René tegen dat de systemen niet up-to-date waren, waardoor het advies niet altijd klopte. “Er kwam alsnog te veel ‘mensenwerk’ bij kijken,” zegt René. “Toen zijn we met Subsidie Partner om tafel gegaan en kwamen we al snel tot een samenwerking waarin we vertrouwen hadden. En dat pakt heel goed uit! Eigenlijk vormen Subsidie Partner en ik samen de afdeling ‘werkgelegenheidsprojecten’ van Consolid.”
Nieuwe instroom
René zorgt voor de werving en selectie van de juiste mensen via gemeenten, UWV en re-integratiebureaus. Wekelijks gaat er een lijst met nieuwe medewerkers naar Subsidie Partner. Zij kijken of er mensen zijn die onder een bepaalde doelgroep vallen en/of een bepaalde subsidieregeling. René krijg de lijst retour en levert de benodigde informatie aan. Vervolgens regelt Subsidie Partner het aanvragen van de subsidies. Gemiddeld stromen bij Consolid wekelijks 200 nieuwe mensen in, waarvan zo’n 10-20% recht heeft op subsidie. René: “De samenwerking loopt als een trein. We hebben wekelijks contact en evalueren elk kwartaal hoe het gaat, wat het oplevert, waar we tegenaan lopen. Zo zie je nu na een half jaar duidelijk de eerste resultaten van onze inspanningen.”
“Het gaat natuurlijk wel om geld, maar het draait niet om geld. De juiste match blijft nummer één.”
Eerste resultaten
“Door op het moment van indiensttreding medewerking te vragen, zijn medewerkers prima bereid mee te werken. Achteraf is dat toch een stuk minder. Ook het aantal aanvragen dat wordt toegekend neemt toe. Op de verschillende afdelingen binnen Consolid is het effect steeds meer zichtbaar. René: “Het voordeel ten opzichte van ‘repareren’ is dat we nu de kosten kunnen drukken in plaats van ‘geld halen’. En als je je kosten drukt, betekent het dat je je marge kunt verhogen. Het mooie is dat het natuurlijk wel om geld gaat, maar niet om geld draait. De juiste match blijft nummer één. Pas daarna gaan we kijken of iemand recht heeft op een bepaalde subsidie. En daar is de medewerker zelf ook bij gebaat. Bijvoorbeeld omdat we de opleidingskosten kunnen drukken en een opleidingsschuld kunnen voorkomen.
Social return
De samenwerking met gemeenten, UWV en re-integratiebureaus wordt, ook voor opdrachtgevers, steeds belangrijker. Niet alleen omdat ze moeten voldoen aan bepaalde quota, maar vooral ook omdat het extra wervingskanalen zijn. Het is tegenwoordig lastig om goed en voldoende personeel te vinden. “Dus ja,” zegt René, “social return vraagt steeds meer van onze opdrachtgevers en daarmee van ons, maar het is ook een kans. Deze ‘extra’ wervingskanalen zijn gewoon hard nodig. Het leuke van mijn werk is dat ik kan laten zien dat er gewoon hele goede mensen tussen zitten. Er zijn genoeg mensen die om wat voor reden dan ook langdurig werkloos zijn, maar die uitstekende krachten zijn. En vijftigplussers bijvoorbeeld, blijken enorm goed te werken op de trein.”
“Het zorgt er voor dat je je medewerker en de kosten beter in beeld hebt. Dit betekent ook dat je er beter en proactief op kunt gaan sturen.”
Managementinformatie
Subsidie Partner neemt alles uit handen en brengt alles in kaart. “Zo kunnen we niet alleen onszelf maar ook onze opdrachtgevers van de juiste managementinformatie voorzien. Bijvoorbeeld in hoeverre ze voldoen aan hun quota. Het zorgt er voor dat je je medewerker en de kosten beter in beeld hebt. Dit betekent ook dat je er beter en proactief op kunt gaan sturen en afspraken kunt maken met opdrachtgevers.” Consolid is niet langer een uitzendbureau dat mensen levert, maar meer en meer een partner die steeds eerder bij de opdrachtgever aan tafel zit. “Met behulp van alle data kunnen we onze klanten adviseren, bijvoorbeeld bij aanbestedingen bij gemeenten. Onze samenwerking met Subsidie Partner is steeds meer een USP aan het worden,” stelt René.
Kosten drukken
Door de samenwerking met Subsidie Partner kan Consolid van meer, verschillende, regelingen gebruikmaken. Denk aan scholingsvouchers, plaatsingsbonus en no-riskpolis, maar ook landelijke en regionale regelingen en zelfs regelingen vanuit brancheverenigingen. “Het is nu goed beheersbaar,” zegt René. “En, reparatietrajecten zijn niet meer nodig. Dit betekent dat we nu de kosten kunnen drukken in plaats van geld ‘halen’. Reparatie betekent toch dat er iets stuk is.”
“Subsidie Partner denkt mee, stelt steekhoudende vragen en houdt je af en toe een spiegel voor.”
Meedenkende partner
Het is duidelijk dat René zeer te spreken is over de samenwerking met Subsidie Partner. “Het is een echt partnerschap. We hebben wekelijks contact. Ik heb één vast contactpersoon, die de branche kent. Dat is wel zo prettig. We houden elkaar op de hoogte van wijzigingen en nieuwe regelingen. Zo zijn we al aan het kijken hoe we het lage-inkomensvoordeel, van kracht vanaf 1 januari 2017, gaan integreren. In ‘subsidieland’ verandert er veel en snel. Dan is het prettig dat Subsidie Partner meedenkt, steekhoudende vragen stelt en je af en toe een spiegel voorhoudt.”